Fastighetsskatteavgift för studentbostäder

Skriftlig fråga 2009/10:489 av Damberg, Mikael (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-02-08
Anmäld
2010-02-09
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2010-02-18
Besvarad
2010-02-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 februari

Fråga

2009/10:489 Fastighetsskatteavgift för studentbostäder

av Mikael Damberg (s)

till finansminister Anders Borg (m)

Bostadssituationen för landets studenter är mycket svår och behovet börjar bli ett hot mot vårt lands utbildningspolitiska ambitioner. Många studenter får tacka nej till sina studieplatser på grund av bristen på bostad. Särskilt i Stockholmsregionen är detta ett växande problem som studentorganisationer och vi socialdemokrater har påpekat under hela mandatperioden.

I interpellation 2009/10:18 Beskattning av studentrum frågade jag finansminister Anders Borg hur regeringen ser på den orimligt höga fastighetsavgiften för studentrum och om regeringen avser att se över rådande system.

I Stockholmsregionen rapporterar nu samtliga studentorganisationer att bostadssituationen för regionens 80 000 studenter är värre än någonsin tidigare. Boverket slår i sin rapport Student söker bostad fast att det inte är rimligt att ta ut en fastighetsavgift per rum i studentkorridor när delar av bostaden (köket) finns i gemensamma utrymmen.

Med anledning av detta vill jag fråga finansministern:

Avser finansministern att se över systemet med fastighetsskatteavgift mot bakgrund av att ett korridorrum kostar 1 272 kronor per år i fastighetsavgift och att en femrummare kostar lika mycket?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:489 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 18 februari

Svar på fråga

2009/10:489 Fastighetsskatteavgift för studentbostäder

Finansminister Anders Borg

Mikael Damberg har frågat mig om jag avser att se över systemet med fastighetsavgift mot bakgrund av att fastighetsavgiften per korridorrum är densamma som fastighetsavgiften för andra lägenheter.

Fastighetsavgiften för bostäder i hyreshusenheter beräknas med utgångspunkt i antalet bostadslägenheter. Som jag svarat Mikael Damberg i en interpellationsdebatt i riksdagen den 23 oktober 2009 (interpellation 2009/10:18) överensstämmer definitionen av bostadslägenheter med den som finns i olika andra lagar som knyter an till definitionen av bostadslägenhet i jordabalken. Det ligger ett värde i att ha en enhetlig definition utan olika specialundantag.

För många hus med studentbostäder kommer fastighetsavgiftens fasta belopp, som för 2010 är 1 277 kronor per bostadslägenhet, att överstiga 0,4 procent av taxeringsvärdet. För dessa hus blir i stället taxeringsvärdet styrande för fastighetsavgiftens storlek. Studentbostäderna får därvid del av den 2007 genomförda generella sänkningen av skattesatsen på bostäder i hyreshus till 0,4 procent av taxeringsvärdet. I nuläget har jag därför inte för avsikt att se över systemet med fastighetsavgift för studentbostäder. Som framgår av propositionen om kommunal fastighetsavgift kommer dock regeringen särskilt att följa frågan om behovet av att stimulera utbudet av studentbostäder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.