Fängslande av fackliga ledare och aktivister i Iran
Skriftlig fråga 2014/15:594 av Amineh Kakabaveh (V)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-05-29
- Överlämnad
- 2015-05-29
- Anmäld
- 2015-06-02
- Svarsdatum
- 2015-06-10
- Sista svarsdatum
- 2015-06-10
- Besvarad
- 2015-06-10
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
I strid med demokratiska fri- och rättigheter såsom exempelvis yttrande-, organisations- och föreningsfrihet och i strid med landets egen grundlag (artikel 27) har flera framträdande fackliga ledare och aktivister i Iran arresterats och fängslats av landets myndigheter. Arresteringarna strider också mot International Charter of Trade Union Rights.
Bland de arresterade återfinns bland andra de kurdiska fackliga aktivisterna Mahmoud Salehi och Osman Esmali. Därtill befinner sig Pedram Nasrollah fortfarande i fängelse liksom många andra arbetaraktivister, bland andra Shaphor Ehsani Rad. Dessa och flera andra har arresterats för att de organiserat manifestationer på den internationella arbetarrörelsens högtidsdag, den 1 maj.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:
Avser utrikesministern att protestera mot den iranska regimens gripande av fackliga ledare och aktivister i Iran som utnyttjar sin demokratiska rättighet att genomföra manifestationer på första maj samt kräva frigivning för samtliga?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:594 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)
Utrikesdepartementet |
Utrikesministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:594 av Amineh Kakabaveh (V) Fängslande av fackliga ledare och aktivister i Iran
Amineh Kakabaveh har frågat mig om jag avser att protestera mot den iranska regimens gripande av fackliga ledare och aktivister i Iran som utnyttjar sin demokratiska rättighet att genomföra manifestationer på första maj samt kräva frigivning för samtliga.
Den regelbundna och återkommande förföljelsen och fängslandet av fackliga företrädare och aktivister i Iran är upprörande. Föreningsfriheten och organisationsrätten på det arbetsrättsliga området utgör grundläggande rättigheter i en fungerande rättsstat. Iran har ratificerat både FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter och FN:s konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter,
men lever tyvärr inte upp till sina skyldigheter på området. Oberoende fackföreningar är förbjudna och många fackliga ledare och aktivister sitter fängslade efter bristfälliga rättegångar. Att myndigheterna dessutom trappar upp förföljelsen inför och under 1 maj är provo-cerande.
Som jag har konstaterat tidigare kommer regeringen att fortsätta att kritisera och försöka påverka situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran. Det sker löpande genom vårt arbete i FN, genom EU och i våra bilaterala kontakter med iranska företrädare. Vi gör det i principiella frågor och i enskilda fall. Så länge situationen inte förbättras kommer denna politik att vara fortsatt prioriterad för Sverige och EU.
Stockholm den 10 juni 2015
Margot Wallström
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.