Till innehåll på sidan

Fängslade journalister och mänskliga rättigheter i förhandlingarna om Natomedlemskap 

Skriftlig fråga 2021/22:1758 av Amineh Kakabaveh (-)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-06-20
Överlämnad
2022-06-21
Anmäld
2022-06-22
Svarsdatum
2022-06-29
Sista svarsdatum
2022-06-29
Besvarad
2022-06-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I skuggan av all publicitet som tillkommit kring Sveriges och Finlands eventuella Natomedlemskap tycks starka förträngningsmekanismer ha trätt i kraft i svenska politiska kretsar och svenska medier när det gäller brotten mot mänskliga och demokratiska rättigheter samt åsidosättandet av en human och korrekt rättsordning i Turkiet. Dessa frågor har kommit i skymundan. Ökad uppmärksamhet kring dessa förbrytelser är av nöden och kan inte nedprioriteras för att Sverige och Finland söker medlemskap i Nato. Turkiet begår folkrättsbrott varje dag genom att invadera, ockupera och bomba KRG, norra Irak samt Rojava i Syrien. Senast i slutet av förra veckan mördade turkiska bomber fyra civila, bland dem en 12-årig yazidisk pojke. Journalister som beskriver och upplyser världen om den turkiska regimens brott mot mänskliga rättigheter fängslas. För en vecka sedan – i dag är det den 19 juni – rapporterades det att nio journalister arresterats. Antalet arresterade journalister har nu stigit till sammanlagt 20. 16 av dessa journalister har häktats för påstått samröre med terrorister. I dag sitter 77 journalister redan fängslade i Turkiet. 

Jag vill fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern och regeringen att kräva frigivning av fängslade journalister och förmå den turkiska regeringen att i stället för att arrestera och fängsla kritiska journalister stärka yttrandefriheten samt underlätta framväxten av en fri press och andra medier för att därmed öka respekten för demokratiska fri- och rättigheter och en human rättsordning, och kommer Sverige att kräva frivigning av Demirtaş och andra politiska fångar?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1758 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)


Svar på fråga 2021/22:1757 Demokratiska fri- och rättigheter i Natoförhandlingarna med Turkiet och fråga 2021/22:1758 Fängslade journalister och mänskliga rättigheter i förhandlingarna om Natomedlemskap, båda av Amineh Kakabaveh (-)

Amineh Kakabaveh har frågat mig i vilken utsträckning regeringen i diskussionerna med Turkiet om Sveriges eventuella Natomedlemskap betonar betydelsen av demokratiska och mänskliga rättigheter samt tillämpandet av en korrekt rättsordning, och om Sverige kommer att kräva frigivning av Demirtaş och andra politiska fångar. Kakabaveh har också frågat mig om jag och regeringen kommer att kräva frigivning av fängslade journalister, stärka yttrandefriheten i Turkiet samt underlätta framväxten av en fri press.

Regeringen arbetar intensivt tillsammans med Finland och Nato för att bereda väg för ett Natomedlemskap. Detta arbete inbegriper dialog med alla Natos medlemmar, däribland Turkiet. Regeringen har framfört att vi som framtida Natoallierade ser fram emot att stärka samarbetet med Turkiet inom fred och säkerhet samt motverkande av terrorism i alla dess former och manifestationer.

Regeringen kommenterar inte detaljerna i dialogen med Turkiet och partners eftersom vi inte tror att detta främjar den övergripande målsättningen att bli medlem i Nato.

Stockholm den 29 juni 2022

Ann Linde –

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.