Familjeklassning av nätdroger
Skriftlig fråga 2016/17:709 av Cecilia Widegren (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-01-19
- Överlämnad
- 2017-01-24
- Anmäld
- 2017-01-25
- Svarsdatum
- 2017-02-01
- Sista svarsdatum
- 2017-02-01
- Besvarad
- 2017-02-01
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Gabriel Wikström (S)
Den 8 april 2015 röstade riksdagen med röstsiffrorna 168 mot 144 för att uppmana regeringen att agera skyndsamt för en så kallad familjeklassning av narkotika. Därtill var beslutet tvådelat. Den andra delen var ett uppdrag till regeringen att även pröva andra åtgärder som också skulle övervägas för att komma till rätta med nya nätdroger. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig mot dessa beslut.
Till slut tillsatte ändå regeringen en utredning, Utredningen om nätdroger, som nyligen lade fram sitt betänkande. Tyvärr landade utredningen i slutsatsen att inte föreslå möjligheten att genomföra så kallad generisk klassning – eller familjeklassning – av psykoaktiva substanser som i många fall är fullständigt livsfarliga. Familjeklassning är, anser vi, en framkomlig metod för att snabbare kunna narkotikaklassa de ständigt nya substanser som sprids med allt högre hastighet över internet. Dylik lagstiftning finns exempelvis i Storbritannien.
Sedan våren 2015 har det skett minst 180 dödsfall i Sverige som är relaterade till användning av fentanyl. Akrylfentanyl är narkotikaklassat sedan augusti 2016. Därtill gäller detsamma för acetylfentanyl, butyrfentanyl och ocfentanyl. Nu har även furanylfentanyl narkotikaklassats. Däremot finns fortfarande inga möjligheter att snabbt kunna narkotikaklassa närbesläktade fentanylsubstanser som kommer att tas fram i stället för dem som narkotikaklassats. Detta är en orimlig och farlig utveckling.
Nätdrogerna sprider sig lavinartat. Varje människoliv som vi kan rädda är värt en systematiskt restriktiv narkotikapolitik. Det spelar en avgörande roll vilken signal samhället sänder till alla ungdomar och unga vuxna om bruket av narkotika, inte minst när det gäller nätdroger. Därför är det en viktig prioritering för Moderaterna att så få som möjligt ens ska testa eller använda narkotika och nätdroger.
Regeringen måste ta ett omtag i denna livsviktiga åtgärd för att minimera risken att fler nätdroger tar livet av unga.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att åstadkomma det som riksdagen beslutat: att substanser ska kunna familjeklassas som narkotika?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:709 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)
Dnr S2017/00455/FS | ||
Socialdepartementet |
Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:709 av Cecilia Widegren (M) Familjeklassning av nätdroger
Cecilia Widegren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att åstadkomma det som riksdagen beslutat: att substanser ska kunna familjeklassas som narkotika.
Regeringen har låtit en utredning göra en bred översyn av problemen med nya psykoaktiva substanser. Utredningen har haft i uppdrag att lägga fram förslag till olika åtgärder som syftar till att snabbare kunna klassificera sådana hälsofarliga substanser som förekommer eller kan komma att göras tillgängliga på den svenska marknaden. I uppdraget ingick att analysera möjligheterna att klassificera substanser som narkotika eller hälsofarliga varor i grupper.
Utredaren lämnade sitt betänkande (SOU 2016:93) dagarna före jul, men någon familjeklassning (generisk klassificering) föreslås inte. Bakgrunden till det är att utredningen bedömer att ett sådant system är oprecist och oförutsebart såväl för den enskilde som för företag och myndigheter. En generisk klassificering skulle också kunna innebära att vissa verkningslösa substanser blir olagliga. Med hänsyn till de rättssäkerhetskrav som ställs på straffrättslig reglering anser utredningen att övervägande skäl talar emot att i dagsläget införa en reglering av narkotika och hälsofarliga varor genom generiska definitioner.
Utredningen föreslår i stället att det bl.a. ska bli möjligt att reglera substanser som hälsofarliga varor även när det kan antas att substanserna medför fara för människors liv eller hälsa. Förslaget möjliggör att fler substanser kan regleras i ett tidigare skede än vad som är fallet i dag. Detta skulle enligt utredningen bl.a. försvåra laglig försäljning av substanser som kan orsaka allvarliga skador och därmed också minska utbudet och förhindra etablering av substanserna på den svenska marknaden
Betänkandet kommer att remitteras.
Stockholm den 1 februari 2017
Gabriel Wikström
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.