Falska identiteter

Skriftlig fråga 2017/18:572 av Tomas Tobé (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-11
Överlämnad
2018-01-12
Anmäld
2018-01-16
Svarsdatum
2018-01-24
Sista svarsdatum
2018-01-24
Besvarad
2018-01-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Enligt uppgifter i TV4 den 10 januari 2018 misstänks det förekomma att fordon används för att skapa falska identiteter genom samordningsnummer som utfärdas av Transportstyrelsen i samband med ägarbyten. De falska identiteterna kan enligt inslaget användas vid exempelvis penningtvätt, finansiering av terrorism, bedrägerier och annan grov ekonomisk brottslighet. Det är allvarligt om våra statliga myndigheter och system utnyttjas av kriminella för brottsliga syften.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:  

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att förhindra att felaktigt utfärdade samordningsnummer kan användas vid brott?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:572 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)



N2018/

00321/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:572 av Tomas Tobé (M)
Falska identiteter

Tomas Tobé har frågat justitie- och inrikesministern om han avser att vidta några åtgärder för att förhindra att felaktigt utfärdade samordningsnummer kan användas vid brott.

Frågan har överlämnats till mig.

Syftet med samordningsnummer är att myndigheter och andra verksamhetsområden ska ha en gemensam identitetsbeteckning även för personer som inte är folkbokförda. Samordningsnummer fyller därmed en viktig funktion i samhället då numret tillgodoser myndigheters behov av en säker kommunikation avseende personer som inte har en stark koppling till det svenska samhället. Reglerna för personnummer och samordningsnummer finns i folkbokföringslagen och folkbokföringsförordningen.

Personens identitet ska som regel vara styrkt för att ett samordningsnummer ska kunna tilldelas. Det är den myndighet som begär tilldelning av samordningsnummer som ska bedöma behovet av ett sådant nummer och om personens identitet kan anses vara fastställd. I de fall som nu uppmärksammats är det Transportstyrelsen som har begärt att Skatteverket ska tilldela samordningsnummer vid ägarbyte av fordon.

Transportstyrelsens identitetskontroll vid ägarbyte sker genom att personen skickar in kopia av sin identitetshandling till myndigheten. Vid misstanke om manipulerad kopia eller falsk identitetshandling begärs inget samordningsnummer och avslag ges på ägarbytet om inte ärendet kompletteras med korrekta handlingar.

Transportstyrelsen har vidtagit ett antal åtgärder för att komma till rätta med problematiken kring identitetskontroll i samband med ägarbyten. Rutiner har setts över och instruktioner har förtydligats. Transportstyrelsen inledde under 2017 också en samverkan i frågan med bland andra Skatteverket, Arbetsförmedlingen och Pensionsmyndigheten i syfte att identifiera vad dessa myndigheter kan göra tillsammans respektive var för sig. Regeringen förutsätter att myndigheter säkerställer hanteringen av identitetskontroller i samband med att samordningsnummer begärs.

Dock återstår problem kopplade till samordningsnummer inom Transportstyrelsen. Där arbetar just nu en arbetsgrupp med att hitta ytterligare åtgärder för att komma till rätta med hanteringen av samordningsnummer. Resultat av den interna utredningen kommer att presenteras under våren. I den mån Transportstyrelsen ser behov av åtgärder utanför myndighetens eget område kommer den att uppmärksamma regeringen på detta. Jag kommer givetvis följa denna fråga i nära dialog med myndigheten.

Stockholm den 23 januari 2018

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.