Export av krigsmateriel till Israel
Skriftlig fråga 2024/25:944 av Björn Söder (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2025-03-22
- Överlämnad
- 2025-03-24
- Anmäld
- 2025-03-25
- Svarsdatum
- 2025-04-02
- Besvarad
- 2025-04-02
- Sista svarsdatum
- 2025-04-02
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Försvarsminister Pål Jonson (M)
Den svenska exporten av krigsmateriel uppgick, enligt Inspektionen för strategiska produkter (ISP), till drygt 29 miljarder kronor under 2024, vilket är det högsta värdet någonsin och en ökning med omkring 63 procent jämfört med 2023. Liksom under föregående år gick merparten av exporten 2024 till mottagare inom EU och andra samarbetsländer.
Enligt ISP:s generaldirektör får det försämrade säkerhetsläget genomslag i krigsmaterielexporten: ”Ökningen jämfört med 2023 är exceptionell. Det stora värdet av beviljade tillstånd under året påvisar den tydliga trenden. I ljuset av de satsningar som görs inom försvarsområdet, inte minst i Västeuropa, kan krigsmaterielexporten väntas vara omfattande under lång tid framöver.”
I ett pressmeddelande från ISP nämns också Mellanöstern. I pressmeddelandet skriver man följande: ”Sverige har inte beviljat tillstånd för försäljning av krigsmateriel till den israeliska försvarsmakten eller andra statliga aktörer i Israel sedan 1950-talet. Under 2024 skedde vissa leveranser till privata aktörer med stöd av utförseltillstånd som utfärdats längre tillbaka i tiden. All sådan export avsåg följdleveranser till privata företag i Israel av komponenter som vid den ursprungliga utförseln inte utgjorde krigsmateriel. Efter den 10 oktober 2023 har inga tillstånd för försäljning till Israel beviljats.”
Att Sverige haft en avog inställning till att exportera krigsmateriel till Mellanösterns enda demokrati har med all sannolikhet sin grund i att det är Socialdemokraterna som innehaft makten i Sverige merparten av tiden sedan demokratins införande i landet. Socialdemokraterna har under många decennier haft nära relationer till och samarbeten med krafter som har som mål att utplåna staten Israel. Sveriges tidigare välkända politiska hållning till export till Israel är förmodligen också skälet till att inga större förfrågningar om köp har kommit från Israel.
Nu har Sverige en annan politisk ledning och det finns därför all anledning att öppna för export även till Israel. Men Israel måste givetvis också få indikationer på att det numera är lönt att vända sig till Sverige och svensk försvarsindustri för köp av krigsmateriel.
Jag vill därför fråga försvarsminister Pål Jonson:
Kan ministern tänka sig att skicka tydliga politiska signaler till Israel att de numera kan vända sig till svensk försvarsindustri om intresse finns av att köpa just svensk krigsmateriel?
Svar på skriftlig fråga 2024/25:944 besvarad av Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)
Svar på fråga 2024/25:944 Export av krigsmateriel till Israel
till Försvarsminister Pål Jonson (M)
Svar på fråga 2024/25:944 av Björn Söder (SD)
Export av krigsmateriel till Israel
Björn Söder har frågat Pål Jonson om han kan tänka sig att skicka tydliga politiska signaler till Israel att Israel numera kan vända sig till svensk försvarsindustri om intresse finns av att köpa just svensk krigsmateriel. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
Export av svensk krigsmateriel prövas utifrån ett mycket strikt regelverk som består av lag, förordning och regeringens riktlinjer som godkänts av riksdagen. Tillståndsprövningen sker också i enlighet med EU:s gemensamma ståndpunkt om fastställande av regler för kontrollen av export av militär teknik och krigsmateriel samt vapenhandelsfördraget (Arms Trade Treaty, ATT). Det är Inspektionen för strategiska produkter som är behörig tillstånds- och tillsynsmyndighet och som gör en helhetsbedömning i varje enskilt fall, vid behov efter samråd med det parlamentariskt sammansatta Exportkontrollrådet.
Stockholm den 2 april 2025
Maria Malmer Stenergard
Intressenter
Frågeställare
Ställd till
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.