EU:s vapenpass
Skriftlig fråga 2017/18:1635 av Boriana Åberg (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-08-29
- Överlämnad
- 2018-08-30
- Besvarad
- 2018-09-13
- Sista svarsdatum
- 2018-09-13
- Svarsdatum
- 2018-09-13
- Anmäld
- 2018-09-24
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Eftersom Sverige inte accepterar EU:s vapenpass måste EU-medborgare som vill komma till Sverige för att jaga eller tävla i sportskytte ansöka om tillstånd för att föra in sina jakt- eller sportvapen. Tillståndet kostar 700 kronor och tar mellan sex och elva veckor att erhålla.
För ett år sedan ställde jag en skriftlig fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson om anledningen till att EU-vapenpasset inte erkänns i Sverige, hela 23 år efter att det infördes i EU. Statsrådet svarade då att:
Vid implementeringen av vapendirektivet valde Sverige att behålla kravet på införseltillstånd bl.a. mot bakgrund av att det finns medlemsstater som inte uppnår samma höga skyddsnivå i sin lagstiftning vad gäller exempelvis kontroll och tillståndskrav för innehav av skjutvapen som Sverige.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:
Står ministern fast vid detta uttalande, och exakt vilka medlemsstater i EU är det i så fall enligt ministern som inte uppnår samma höga skyddsnivå i sin lagstiftning vad gäller exempelvis kontroll och tillståndskrav för innehav av skjutvapen som Sverige?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:1635 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Ju2018/0
4230
/POL
Justitiedepartementet
Justitie- och inrikesministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:1635 av Boriana Åberg (M)
EU:s vapenpass
Boriana Åberg har frågat mig om jag står fast vid mitt uttalande om att Sverige behöll kravet på införseltillstånd bl.a. mot bakgrund av att det finns medlemsstater som inte har samma höga skyddsnivå vad gäller exempelvis kontroll och tillståndskrav för vapeninnehav och, i så fall, vilka medlemsstater som enligt mig inte uppnår samma höga skyddsnivå.
Enligt EU:s vapendirektiv ska ett europeiskt skjutvapenpass på begäran utfärdas av en medlemsstats myndigheter till en person som legalt förvärvar och använder skjutvapen. Ett skjutvapenpass medför i sig ingen rätt att föra ett vapen mellan medlemsstater utan fungerar som ett bevis om att den person som anges i passet har rätt att inneha vapnet i sitt hemland.
Vid sidan av bestämmelserna om skjutvapenpass finns en möjlighet för medlemsstaterna att kräva nationellt införseltillstånd. Vid implementeringen av vapendirektivet 1996 valde Sverige att behålla kravet på införseltillstånd bl.a. mot bakgrund av att det finns medlemsstater som inte uppnår samma höga skyddsnivå i sin lagstiftning vad gäller exempelvis kontroll och tillståndskrav för innehav av skjutvapen som Sverige. Den uppfattningen kvarstår.
Stockholm den 13 september 2018
Morgan Johansson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.