EU:s politik gentemot Vitryssland/Belarus

Skriftlig fråga 2014/15:62 av Birgitta Ohlsson (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2014-11-12
Överlämnad
2014-11-13
Anmäld
2014-11-14
Sista svarsdatum
2014-11-19
Svarsdatum
2014-11-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

 

Vitryssland/Belarus brukar benämnas Europas sista diktatur. Mot bakgrund av landets brott mot mänskliga rättigheter och den repression som följde på valet 2010 har EU vidtagit en rad sanktioner, bland annat vapenembargo och frysta tillgångar för en rad personer. EU:s sanktionspolitik gentemot Vitryssland/Belarus förlängdes i slutet av oktober i år.

Sanktionsregimen behövs för att upprätthålla trycket på regimen i Minsk att genomföra reformer i demokratisk riktning. Dock behövs också en tydlig EU-politik för att stötta de krafter som arbetar för mänskliga rättigheter och demokrati.

Mot bakgrund av det ovan sagda vill jag ställa följande fråga till utrikesministern:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta i EU-kretsen för att stärka EU-arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter i Vitryssland/Belarus?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:62 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:62 av Birgitta Ohlsson (FP) EU:s politik gentemot Vitryssland/Belarus

Birgitta Ohlsson har frågat mig vilka initiativ jag avser ta i EU-kretsen för att stärka EU-arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter i Vitryssland.

Situationen vad avser mänskliga rättigheter och demokrati i Vitryssland är fortsatt mycket svår. Regimens hårda tryck mot det civila samhället och självständig media upprätthålls, och landet hyser fortsatt politiska fångar. Den förtida frigivningen i somras av människorättsaktivisten Ales Bjaljatski var ett positivt steg, och jag hade tillfälle att träffa honom under hans Sverigebesök i oktober då han också vittnade om det svåra läget i landet.

Sverige och EU bedriver en kritisk engagemangspolitik gentemot Vitryssland som utgår från ett tydligt ställningstagande för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatliga principer. Den bedrivs inte minst genom sanktioner och uttalanden, i kombination med ett tydligt engagemang i syfte att motverka isolering av det vitryska folket. EU uppmanar också regelbundet Vitryssland att införa ett moratorium på dödsstraff.

I avsaknad av framsteg med avseende på demokrati, mänskliga rättigheter och EU:s krav rörande frisläppande av kvarvarande politiska fångar ligger EU:s sanktionspolitik mot Vitryssland fast. Detta gäller även den engagemangspolitik som EU och Sverige bedriver för att motverka en isolering av det vitryska folket. Samtidigt har ett ökat vitryskt engagemang i relationerna med EU öppnat för möjligheter till utökat samarbete i syfte att stärka EU:s utsikter att påverka Vitryssland i rätt riktning.

Sverige spelar en aktiv roll i utformandet och implementeringen av EU:s reformstöd till Vitryssland, i syfte att säkerställa att demokrati och mänskliga rättigheter även fortsättningsvis prioriteras. Detta är också något regeringen avser verka för inom den översyn av EU:s grannskapspolitik som äger rum under 2015.

På det bilaterala planet genomför Sverige betydande insatser, i komplement till EU:s stöd, för att stärka de mänskliga rättigheterna och öka möjligheterna för befolkningen att utöva demokratiskt inflytande. Tillsammans med stöd avseende marknadsutveckling och miljö beräknar regeringen att över 800 miljoner kronor kommer att fördelas för insatser i Vitryssland under den närmaste sjuårsperioden.

Stockholm den 21 november 2014

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.