EU:s insats för att motverka rysk påverkan och propaganda i medierna
Skriftlig fråga 2014/15:543 av Sofia Arkelsten (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-05-20
- Överlämnad
- 2015-05-20
- Anmäld
- 2015-05-21
- Svarsdatum
- 2015-05-27
- Sista svarsdatum
- 2015-05-27
- Besvarad
- 2015-05-27
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Den 4 maj ställde jag en skriftlig fråga ( 2014/15:490) till utrikesminister Margot Wallström om europeiskt samarbete mot påverkansoperationer i medierna. I ett fläckvis informativt svar (Svar på skriftlig fråga 2014/15:490 Europeiskt samarbete mot påverkansoperationer i medierna) meddelar regeringen att den stöder fri journalistik och oberoende massmedier. Gott så. Regeringen meddelar också att den noggrant följer en studie av ryskspråkiga medieinitiativ - och eventuellt är redo att ta ställning till ytterligare stöd när den är klar. Dessutom meddelar regeringen att den är aktiv inom ramen för Nordiska ministerrådet.
Att regeringen bland annat följer studier, är aktiv inom organisationer som vi är del av och stöder slutsatserna från Europeiska rådet 19-20 mars är det minsta vi kan förvänta oss. Det kommer att krävas breda insatser av många aktörer för att kunna stärka EU i det pågående informationskriget.
Men frågan till utrikesministern kvarstår:
Är insatsen från EU:s utrikestjänst som beskrivs i skriftlig fråga 490 något som ministern och den svenska regeringen har en politisk vilja att prioritera och delta aktivt i och därför avsätta medel till?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:543 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister
Utrikesdepartementet |
Utrikesministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:543 av Sofia Arkelsten (M) EU:s insats för att motverka rysk påverkan och propaganda i medierna
Sofia Arkelsten har frågat om regeringen har en politisk vilja att prioritera och delta aktivt i och därför avsätta medel till insatsen
från EU:s utrikestjänst om att förbättra EU:s strategiska
kommunikation.
I skriftligt svar på Sofia Arkelstens fråga ställd 4 maj (2014/15:490) redogjorde jag för regeringens syn på det initiativ om strategisk kommunikation och stöd till fri media som togs av EU:s utrikes-ministrar den 29 januari och som därefter bekräftades vid Europeiska rådet den 19-20 mars. Jag framhöll i mitt svar bland annat att ett starkt stöd till fri journalistik och oberoende massmedier bör utgöra en central del av EU:s svar på den ryska statsmaktens försök att med propaganda och desinformation påverka medierapportering.
EU:s utrikestjänst arbetar nu med att ta fram en handlingsplan som ska konkretisera de insatser som ska genomföras av EU:s institutioner och medlemsstater. Den specifika insats som Sofia Arkelsten refererar till i sin fråga kommer att ingå som en av flera viktiga åtgärder i denna handlingsplan som ska presenteras för Europeiska rådet den 25-26 juni. Regeringen ser fram emot att ta del av utrikestjänstens handlingsplan och kommer utifrån det underlaget att bedöma hur och i vilka delar av initiativet som Sverige kan tillföra störst mervärde.
Stockholm den 27 maj 2015
Margot Wallström
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.