EU:s importtullar på bioetanol
Skriftlig fråga 2014/15:436 av Lars Hjälmered (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-04-16
- Överlämnad
- 2015-04-17
- Anmäld
- 2015-04-21
- Svarsdatum
- 2015-04-29
- Sista svarsdatum
- 2015-04-29
- Besvarad
- 2015-04-29
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Finansminister Magdalena Andersson (S)
Industrin i Sverige arbetar med långsiktig hållbarhet. Ett led i detta är att minska beroendet av importerade fossila råvaror som olja och gas. Det finns exempelvis stora möjligheter i att ersätta de fossila råvaror som används inom kemiindustrin med biobaserade motsvarigheter. Det kan exempelvis vara råvaror producerade av stärkelse, socker eller cellulosa. I Sverige har vi gott om cellulosa, och utvecklingen av biobaserad produktion kan utgöra en enorm möjlighet för svensk basnäring och industri att bidra till en hållbar utveckling, stärkt konkurrenskraft och nya arbetstillfällen.
En växande bioindustri har också stora förutsättningar att bidra till att skapa tillväxt och jobb i övriga Europa. Bara i själva kemisektorn förväntas andelen biobaserade produkter av den totala världsproduktionen öka från 7 procent 2005 till 20 procent år 2020, vilket skulle motsvara 380 000 jobb i den nya produktionen. Tittar man på hela bioindustrisektorn är potentialen ännu större. Tillväxttakten för bioplastmarknaden förutspås till exempel öka från redan höga ca 20 procent per år, i takt med att produktionskapaciteten ökar.
För att bygga upp en svensk och europeisk biobaserad industri krävs dock stabil tillgång till biobaserad råvara, till världsmarknadspris. Ett välkänt hinder som står i vägen för investeringar i biobaserad industri i dag är EU:s importtullar på bioetanol.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga finansministern:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att importtullar på bioetanol ska tas bort, och kommer ministern att lyfta frågan om slopade importtullar med ansvarig EU-kommisionär?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:436 besvarad av Magdalena Andersson (S), finansminister
Utrikesdepartementet |
Statsrådet Damberg |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:436 av Lars Hjälmered (M) EU:s importtullar på bioetanol
Lars Hjälmered har frågat finansministern om vilka åtgärder som kommer att vidtas för att importtullar på bioetanol ska tas bort. Vidare har Lars Hjälmered ställt frågan om finansministern kommer att lyfta frågan om slopade importtullar med ansvarig EU-kommisionär.
Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
Handelspolitiken ska liksom övriga politikområden bidra till det globala arbetet för en bättre miljö och minskade koldioxidutsläpp. Genom borttagande av tullar och andra handelshinder på miljö- och klimatvaror kan dessa varor bli billigare och mer globalt tillgängliga.
Ett tydligt exempel där handelshinder försvårar övergången från fossila råvaror till biobaserade motsvarigheter är de höga tullarna på bioetanol. Bioetanol kan ersätta fossila råvaror inom kemiindustrin men de höga tullarna håller tillbaka denna utveckling. Detta är dåligt för miljö och klimat men även för svensk och europeisk konkurrenskraft och i längden för skapandet av nya arbetstillfällen.
Regeringen vill se och kommer att fortsätta verka för borttagandet av tullar på bioetanol som kan bidra till nya gröna arbetstillfällen och en stärkt bioekonomi. Denna politik kommer bland annat att föras inom ramen för förhandlingar om EU:s frihandelsavtal och inom ramarna för Världshandelsorganisationen WTO. I WTO pågår förhandlingar om liberalisering av miljövaror och där verkar regeringen för ett ambitiöst avtal med borttagandet av tullar på många viktiga miljö- och klimatvaror, inklusive bioetanol.
Som en övergångslösning stöder även regeringen de ansökningar som inkommer inom ramen för enskilda ärenden om tullsänkningar.
I mina kontakter med de andra handelsministrarna i EU samt med ansvariga EU-kommissionärer kommer jag även i fortsättningen att lyfta vikten av att EU för en öppen handelspolitik gentemot övriga världen. Sverige är och kommer att fortsätta vara en tydlig röst för en öppen och rättvis handel som underlättar för företag att bidra till att vi når våra klimatmål.
Stockholm den 29 april 2015
Mikael Damberg
Intressenter
Frågeställare
Ställd till
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.