Ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen
Skriftlig fråga 2013/14:554 av Fredrik Lundh Sammeli (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2014-04-04
- Överlämnad
- 2014-04-07
- Anmäld
- 2014-04-08
- Sista svarsdatum
- 2014-04-16
- Besvarad
- 2014-04-22
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Maria Arnholm (FP)
I dagarna levererade TCO sitt femtonde pappaindex, som visar på en svag ökning. Sverige är ett av de länder i världen där barn har de bästa förutsättningarna att växa upp. Det är resultatet av en generös och flexibel föräldraförsäkring, en förskola av hög kvalitet, barnbidrag till alla barn och kostnadsfri mödra- och barnhälsovård. Men klyftorna ökar i samhället och införandet av exempelvis vårdnadsbidrag har cementerat gamla könsroller. Med regeringens förda politik har också situationen försämrats för föräldrar som är hemma för att ta hand om sjuka barn. Den som tjänar mest, oftast pappan, fortsätter att jobba, medan den som tjänar mindre, mamman, är hemma och vårdar barn. I dag tar mammorna ut 75 procent av föräldrapenningdagarna och utgör 92 procent av dem som använder vårdnadsbidraget. Samtidigt har Sverige fallit från första till fjärde plats i World Economic Forums jämställdhetsrankning.
Regeringens jämställdhetsbonus har inte bidragit till något nämnvärt trendbrott på området och mer måste till för att uppnå ett jämnare uttag av föräldraförsäkringen. Det finns starka argument för en mer jämställd föräldraförsäkring. Ett barn behöver en nära relation till båda sina föräldrar. En mer jämställd föräldraförsäkring behövs också för att stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden. Den behövs för att stärka mäns rättigheter som föräldrar och den behövs för att samhället på ett bättre sätt ska kunna ta vara på kvinnors utbildning och kompetens i arbetslivet.
Min fråga till statsrådet Arnholm är: Hur tänker statsrådet komma till rätta med det ojämställda uttaget av dagens föräldraförsäkring?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:554 besvarad av Fredrik Lundh Sammeli (S)
Dnr 2014/3377/FST | ||
Socialdepartementet |
Socialministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2013/14:554 av Fredrik Lundh Sammeli (S) Ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen
Fredrik Lundh Sammeli har frågat jämställdhets- och biträdande utbildningsministern hur statsrådet avser komma till rätta med
det ojämställda uttaget av dagens föräldraförsäkring?
Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
Barn är olika och har olika behov. Det är föräldrarna som utifrån familjens livssituation och barnets behov har de bästa förutsättningarna att fatta beslut som är till barnets bästa. Regeringen vill förbättra förutsättningarna för ett aktivt och jämlikt föräldraskap utan att för den skull ta ifrån familjerna deras självbestämmande. För att främja ett jämställt föräldraskap förenklades jämställdhetsbonusen från den 1 januari 2012. Bonusen betalas nu ut till båda föräldrarna, utan ansökan, i samband med föräldrapenningen. Under 2013 betalades jämställdhetsbonus ut med sammantaget 260 miljoner kronor för 188 000 barn. Genom att öka familjernas ekonomiska möjligheter att fördela föräldraledigheten mer jämlikt förbättras förutsättningarna för jämställdhet och barnets relation med båda föräldrarna stärks.
Männens uttag av föräldrapenningdagar ökar för varje årskull. I genomsnitt har en pappa tagit ut 74 dagar med föräldrapenning när ett barn fött 2009 har fyllt fyra år, en ökning från i genomsnitt 67 dagar jämfört med barn födda 2005. Avseende tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn betalades under 2013 ca 37 procent av dagarna ut till män och 63 procent till kvinnor.
De ekonomiska konsekvenserna av föräldraledighet är en viktig faktor när föräldrarna planerar hur länge de ska vara föräldralediga och hur de ska fördela föräldrapenningdagarna mellan sig. Regeringen gav i oktober 2012 Försäkringskassan i uppdrag att utveckla en webbaserad tjänst där föräldrar kan planera och beräkna de ekonomiska effekterna av hur de fördelar sin föräldraledighet. Den förbättrade och utökade planeringstjänsten togs i bruk under 2013 och tar hänsyn till föräldrarnas inkomster, effekterna av jämställdhetsbonus och skatter samt avtal om så kallad föräldralön från arbetsgivare.
Män och kvinnor ska ges goda förutsättningar att ta ett aktivt och jämställt ansvar för föräldraskapet. Där spelar informationen om föräldraförsäkringens regelverk en viktig roll. Regeringen sätter tilltro till att föräldrarna själva kan bestämma hur de önskar fördela de dagar med föräldrapenning som de disponerar.
Stockholm den 22 april
Göran Hägglund
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.