Etiska konsumtionsval inom Regeringskansliet

Skriftlig fråga 2006/07:1038 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-04-13
Anmäld
2007-04-13
Besvarad
2007-04-18
Svar anmält
2007-04-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 april

Fråga

2006/07:1038 Etiska konsumtionsval inom Regeringskansliet

av Carina Hägg (s)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Social och etisk märkning har en viktig roll för att informera och göra konsumenter medvetna om globala rättvisefrågor. Föreningen Rättvisemärkt har erhållit statsbidrag för denna opinionsbildning. Allmänhetens kännedom om rättvisemärkt ökade också med 15 procent under förra året. Under april månad genomförs en tvåveckorskampanj. Genom denna informationssatsning kan ännu fler få möjlighet att upptäcka rättvisemärkt. Konsumtion för global rättvisa med fokus på arbetsförhållanden i globala produktions- och leverantörskedjor bidrar till fokus på mänskliga rättigheter. Initiativet Globalt ansvar, märkning nationellt och inom EU, kan bidra till hållbar konsumtion. Men regeringen kan också öka etiska konsumtionsval genom riktlinjer för upphandling inom Regeringskansliet.

Jag vill fråga vilka åtgärder ministern är beredd att vidta för att utforma en strategi för etiska konsumtionsval inom Regeringskansliet.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1038 besvarad av Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

den 18 april

Svar på fråga

2006/07:1038 Etiska konsumtionsval inom Regeringskansliet

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att utforma en strategi för etiska konsumtionsval inom Regeringskansliet.

Inom ramen för lagen (1992:1528) om offentlig upphandling (LOU) är det inte möjligt att kräva en specifik märkning avseende en vara eller tjänst. Det är däremot möjligt att vid offentlig upphandling ställa miljömässiga eller sociala krav. Ett sätt att utforma sådana krav kan vara att hänvisa till kriterier som används i olika märkningssystem. Märket kan då fungera som ett bevis – bland andra – om att kraven är uppfyllda. Krav som ställs och kriterier som tillämpas måste dock vara möjliga att kontrollera. Grundläggande EG-rättsliga principer om bland annat likabehandling och proportionalitet måste givetvis alltid respekteras.

Vid de flesta inköp av varor följer Regeringskansliet statliga ramavtal. Regeringskansliet är då beroende av att leverantörerna kan erbjuda godtagbara produkter. Så är fallet vad gäller till exempel kaffe där Regeringskansliet endast köper in rättvisemärkt och ekologiskt odlat kaffe.

Regeringskansliet arbetar aktivt för att inom ramen för gällande lagstiftning finna utrymme för att göra såväl etiska konsumtionsval som val med hänsyn till bland annat miljö, konkurrens och lika behandling av företag och följer noga den framtida utvecklingen på området.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.