Etableringen av Nordstream 2
Skriftlig fråga 2017/18:1014 av Hans Wallmark (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-03-12
- Överlämnad
- 2018-03-13
- Anmäld
- 2018-03-14
- Svarsdatum
- 2018-03-21
- Sista svarsdatum
- 2018-03-21
- Besvarad
- 2018-03-21
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsminister Stefan Löfven (S)
Ett antal länder har genomgående varit mycket aktiva och kritiska mot etableringen av Nordstream 2. Utöver Estland, Lettland och Litauen handlar det exempelvis om USA. Olika aspekter framhävs, men det handlar om att inte göra sig beroende av ett land eller ett energislag samt miljö- och säkerhetspolitiska överväganden. Statsministern har besökt Vita huset och president Trump. Utan att gå in på de olika sakfrågeområden som behandlats under gemensamma överläggningar finns det anledning att tro att just det försvars- och säkerhetspolitiska läget runt Östersjön berörts. Där utgör Nordstream 2 ett av de större problemen för närvarande.
Min fråga till statsminister Stefan Löfven är:
Har utbytet med Vita husets administration och president Trump förstärkt uppfattningen att etableringen av Nordstream 2 inte är i Europas intresse vare sig energi-, miljö- eller säkerhetspolitiskt?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:1014 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)
Utrikesdepartementet
Utrikesministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:1014 av Hans Wallmark (M)
Etableringen av Nordstream 2
Hans Wallmark har frågat statsministern om utbytet med Vita husets administration och president Trump har förstärkt uppfattningen att etableringen av Nordstream 2 inte är i Europas intresse vare sig energi-, miljö-, eller säkerhetspolitiskt. Frågan har överlämnats till mig.
Regeringen formulerar sin hållning till Nordstream 2 med utgångspunkt i en bred analys av projektets energipolitiska, rättsliga och säkerhetsmässiga implikationer för europeiska intressen. Respekten för folkrätten är ett väsentligt svenskt säkerhetspolitiskt intresse.
Sverige har tillsammans med Danmark varit drivande i att få till stånd den diskussion på EU-nivå som nu förs i den formella rådsstrukturen. Vidare för regeringen en löpande dialog med övriga berörda kuststater, EU:s medlemsstater samt andra samarbetspartner, inklusive USA.
Stockholm den 21 mars 2018
Margot Wallström
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.