Etablering av batterifabrik i Sverige
Skriftlig fråga 2016/17:1469 av Lars Beckman (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-05-23
- Överlämnad
- 2017-05-24
- Anmäld
- 2017-05-29
- Svarsdatum
- 2017-05-31
- Sista svarsdatum
- 2017-05-31
- Besvarad
- 2017-05-31
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)
Just nu planeras ett av Sveriges största industriprojekt, en eventuell etablering av en batterifabrik i Sverige. Många kommuner har blivit uppvaktade av det byggande företaget, och nu har man valt att gå vidare med åtta strategiskt utvalda kommuner, sex i Sverige och två i Finland, som man ska titta närmare på.
Planen är att bygget ska startas 2018, att produktionen ska starta 2020 och att fabriken ska vara fullt utbyggd 2023. Den ska kunna producera 32 gigawattimmar per år, vilket skulle göra den till Europas största batterifabrik. Fabriken planeras bli upp till 200 hektar stor, vilket går att jämföra med hela Djurgården, som är 279 hektar stort, och anställa mellan 2 500 och 3 000 personer.
Glädjande nog finns Gävle med på listan över tänkbara etableringsorter. Det vore ett klokt val av företaget att välja Gävle och Gävleborg eftersom vi har en god infrastruktur i en av Sveriges viktigaste hamnar rörande containertrafik liksom närheten till Arlanda och Mälardalen. Det finns också en god tillgång på relevanta medarbetare i Gävle med omnejd eftersom Ericsson har varit en viktig arbetsgivare innan man tyvärr lämnade Gävle kommun och flyttade sin fabrik från Sverige.
Gävle kommun har gjort betydande insatser för att säkerställa att företaget får den hjälp det behöver inom ramen för vad en kommun kan göra enligt svensk lagstiftning. Gävle har de absolut bästa förutsättningarna ur ett nationellt perspektiv, och det är viktigt att alla arbetar tillsammans för att nå målet.
Den 20 maj i år uttalade sig närings- och innovationsminister Mikael Damberg i Ekot, Sveriges Radio, att en lämplig plats för batterifabriken skulle kunna vara Luleå i Norrbotten. Det vore djupt olyckligt om inte regeringen arbetar för den etableringsort i Sverige som har störst möjlighet att konkurrera ut andra länder i frågan om var fabriken ska ligga.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:
På vilket sätt kan ministern arbeta för att etableringen ska ske i Sverige och i Gävle kommun?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1469 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)
Dnr N2017/03778/FÖF | ||
Näringsdepartementet |
Närings- och innovationsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1469 av Lars Beckman (M) Etablering av batterifabrik i Sverige
Lars Beckman har frågat mig på vilket sätt jag kan arbeta för att etableringen av en batterifabrik ska ske i Sverige och i Gävle kommun.
Som frågeställaren skriver pågår nu planering av en eventuell etablering av en batterifabrik, där flera orter i Sverige ser ut att ha goda förutsättningar.
Sverige är en industrination och vi har en väl utvecklad fordonsindustri inom såväl lätta som tunga fordon. Utvecklingen av batterier är en konsekvens av omställningen till en fossilfri fordonsflotta som innebär goda möjligheter för Sverige att attrahera investeringar i utveckling och industriell tillverkning.
För att skapa goda förutsättningar krävs en målinriktad industripolitik och ett aktivt investeringsfrämjande. Vad det gäller elektromobilitet specifikt så kommer forskningsinstitutet RISE att utreda hur en gemensam forskningsmiljö inom elektromobilitet skulle kunna se ut och finansieras i Sverige. Men redan idag satsas inom ramen för programmet Fordonsstrategisk forskning och innovation cirka 1 miljard kronor per år på forsknings- och utvecklingsverksamhet inom transportsektorn varav de offentliga medlen utgör hälften. Därtill har vi mycket konkurrenskraftiga elpriser, god tillgång på förnybar el samt en långsiktig och blocköverskridande energiöverenskommelse. Tillsammans med regeringens ökade satsningar på 70 000 nya utbildningsplatser så är detta några av faktorerna som skapar goda förutsättningar för industriella investeringar i Sverige.
Flera orter i Sverige ser i nuläget ut att vara kandidater för en möjlig etablering. Regeringen förordar inte någon av orterna framför en annan, utan arbetar istället på bred front för att investeringar ska kunna ske i hela Sverige. Däremot så har det konstaterats att möjligheterna för olika typer av statligt stöd skiljer sig åt i olika delar av landet. Det är beroende på de regler för statligt stöd som finns.
Sannolikt kommer dock andra faktorer än just statligt stöd att vara avgörande för var en möjlig etablering kan ske och jag tror att det är bra att Sverige har flera väl kvalificerade orter. I grunden är också samverkan en viktig faktor för att skapa förutsättningar för investeringar i Sverige. Det visar inte minst den investering i datacenter som Amazon Web Services aviserade tidigare i år där tre kommuner tillsammans nådde framgång i att säkra en mycket stor investering till Sverige.
Regeringen fortsätter arbetet med att skapa bästa möjliga förutsättningar för fler investeringar i Sverige och vi har goda möjligheter att attrahera flera olika investeringar i närtid.
Stockholm den 30 maj 2017
Mikael Damberg
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.