Till innehåll på sidan

Enskild fiskerätt och krav på yrkesfiskelicens

Skriftlig fråga 2021/22:1095 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-15
Överlämnad
2022-02-16
Anmäld
2022-02-17
Svarsdatum
2022-02-23
Sista svarsdatum
2022-02-23
Besvarad
2022-02-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Organisationen Eldrimner har de senaste åren sammanställt en krångellista som visar på lagar och förordningar som skapar särskilt krångel för småskaliga mathantverkare och fiskare. Med dagens regler förhindras till exempel innehavare av enskild fiskerätt för kust och skärgård att bedriva småskaligt yrkesfiske med tillhörande förädling, såvida de inte har yrkesfiskelicens. Inte ens fiskerättsinnehavare som driver fiskrökeri eller restaurang i skärgården kommer undan kravet på yrkesfiskelicens.


Yrkesfiskelicens är något som trots näringsverksamheten inte är självklart att de får. Det beslutet är nämligen upp till Havs- och vattenmyndigheten. Faktum är att det inte ens hjälper att den lokala fiskerikonsulenten vid länsstyrelsen har tillstyrkt att fiskbeståndet är tillräckligt för en licens. Risken blir att det småskaliga fisket monteras ned med en rasande fart, vilket också sätter krokben för dem som på olika sätt vill förädla sin lokalt fångade fisk i tillhörande näringsverksamhet.

Fiske har alltid varit ett av benen som kustfastigheter har stått på, och därför är den rådande situationen ytterst oroväckande. I samtal med representanter för Havs- och vattenmyndigheten framgår att de är medvetna om problemet. Den beskrivna situationen har också fått riksdagen att reagera. Riksdagen har därför uppmanat regeringen att det ska vidtas regellättnader vid licensgivning i dessa sammanhang. Det är något som även kan underlätta för nyrekrytering och generationsskiften. Dessutom bidrar det till arbetstillfällen, intentionerna i livsmedelsstrategin och levande kustsamhällen.

Med hänvisning till ovan vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:


Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att innehavare av enskild fiskerätt för kust och skärgård som bedriver tillhörande förädling, efter tillstyrkan från berörd länsstyrelse, alltid ska beviljas fiskelicens?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1095 besvarad av Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

N2022/00408 Näringsdepartementet Land s bygd sministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1095 av Betty Malmberg (M) Enskild fiskerätt och krav på yrkesfiskelicens

Betty Malmberg har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att innehavare av enskild fiskerätt för kust och skärgård som bedriver tillhörande förädling, efter tillstyrkan från berörd länsstyrelse, alltid ska beviljas fiskelicens.

Fiskerinäringarnas konkurrenskraft och att möta de utmaningar som fisket och beredningsföretag står inför är viktiga frågor för regeringen. Under de senaste åren har ett omfattande arbete bedrivits i syfte att ta ett helhetsgrepp kring utmaningarna och koppla ihop olika verktyg som kan användas för fiskerinäringarnas utveckling. Under 2021 har flera verktyg kommit på plats, där det senaste är uppdraget om en myndighetsstrategi för fiske och vattenbruk som Havs- och vattenmyndigheten och Statens jordbruksverk redovisade i maj 2021. Utifrån tre huvudmål fokuserar strategin och de tillhörande handlingsplanerna på att kombinera myndigheternas uppdrag för att aktivt hantera förvaltningsfrågor och utmaningar som möjliggör att arbeta för en fiskeriförvaltning som gynnar yrkesfisket och levande skärgårdssamhällen.

Det är Havs- och vattenmyndigheten som har regeringens uppdrag att reglera och förvalta fisket samt fördela fiskemöjligheter i enlighet med den gemensamma fiskeripolitikens regelverk vilket omfattar krav på fiskelicens för att få sälja sin fångst från havet även om fisket sker på enskild rätt.

Tidigare landsbygdsminister Jennie Nilsson svarade på frågan 2020/21:825, att en fiskelicens får beviljas givet att flera olika villkor uppfylls, bland annat att fisket bedrivs i näringsverksamhet, har anknytning till svensk fiskerinäring samt att tillgången på fisk beaktas när frågan om licens prövas första gången. Myndigheten kan inte dra tillbaka, eller återkalla, en fiskelicens om tillgången på fisk minskar. Detta innebär att det måste göras en långsiktig bedömning om den allmänna tillgången på fisk och inte bara den enskilda arten.

En fiskelicens gäller för fiske i havet och i högst fem år, vilket normalt är den tid som beviljas innan fiskelicensen behöver förnyas. Att bedriva fiske i näringsverksamhet bygger på definitionerna i inkomstskattelagen (1999:1229) och bedöms utifrån omfattning och varaktighet. Villkoret om att bedriva fiske i näringsverksamhet har bedömts av myndigheten vara av mindre betydelse vid beslut om fiskelicens än frågan om den allmänna tillgången på fisk.

I syfte att bland annat kunna förbättra bedömningen av tillgång på fisk har regeringen uppdragit till Havs- och vattenmyndigheten att redovisa hur myndigheten arbetar för att säkerställa att den fiskeriberoende fångststatistiken från sjöar och kustområden håller en hög kvalitet samt att redovisa pågående insatser och resultat av insatser som har gjorts för att förbättra och förenkla datainsamlingen samt beståndsuppskattningarna.

För mig och regeringen är det viktigt att det även i framtiden finns förutsättningar för ett småskaligt yrkesfiske och en konkurrenskraftig fiskerinäring som levererar och bereder fiskeriprodukter i Sverige.

Stockholm den 23 februari 2022 –

Anna-Caren Sätherberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.