Ensamkommande från Afghanistan

Skriftlig fråga 2016/17:829 av Maria Andersson Willner (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-14
Överlämnad
2017-02-14
Anmäld
2017-02-15
Svarsdatum
2017-02-22
Sista svarsdatum
2017-02-22
Besvarad
2017-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I veckan har det varit två tragiska självmord bland asylsökande unga killar i min valkrets Norra Älvsborg. En av dem som tog sitt liv var Jawad Nezami. Han var ensamkommande från Afghanistan och bodde i Trollhättan. Han hängde sig i sitt hem, ett boende för ensamkommande. På FB skriver en av hans vänner: Vad ska jag säga till hans boendekamrat? Nu får Jawad Nezami stanna i evighet i Sverige och ingen kan utvisa honom längre? Vila i frid bror, du behöver ej tänka längre på utredningssamtalen.

Situationen för de ensamkommande barnen är svår och de signaler jag får från skolpersonal och boendepersonal är mycket oroande. Jag hör om svår psykisk stress, skytteltrafik till BUP, svårigheter att klara skolan, ökande missbruk. Och jag hör om en asylprocess som uppfattas som godtycklig, om utredningar som drar ut på tiden lagom till barnen närmar sig 18-årdagen och om att Migrationsverkets åldersuppskrivningar uppfattas som styrda av en egen logik. Jag har hört om fall där åldern skrevs upp med två månader. Det enda den uppskrivningen hade betydelse för var om 18-årsdagen inträffade före eller efter att beslutet fattades.

Migrationsverkets egen granskning av 400 beslut fattade under 2016 visar på stora brister i kvalitet. 13 procent av besluten var diskutabla och 2 procent rent felaktiga. Detta är såklart allvarligt för rättssäkerheten.

Biståndspersonal med insyn i situationen på marken i Afghanistan menar att de ungdomar som återvänder hamnar i en mycket utsatt situation. I Tyskland stoppar fem delstater utvisningar till Afghanistan eftersom säkerhetsläget är svårbedömt och dessutom har försämrats kraftigt de senaste månaderna.

I regeringens egen bedömning i samband med den svenska militära insatsen i landet beskrivs den svåra situation som Afghanistan befinner sig i; 2016 rapporterades det högsta antalet civila dödade och skadade sedan FN började rapportera civila offer 2009. Även den humanitära situationen har fortsatt försämrats, respekten för mänskliga rättigheter är svag, rättssäkerheten är svag och tortyr och våldsbrott förekommer i stor skala.

Alla ensamkommande unga asylsökande ska behandlas på ett rättssäkert och människovärdigt sätt, något mindre kan inte vara acceptabelt.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad har ministern och regeringen för arbete på gång för att säkerställa att asylprocessen är rättssäker och human, och att de bedömningar som görs baseras på adekvata uppgifter om säkerhetsläget i Afghanistan?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:829 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2017/01450/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:829 av Maria Andersson Willner (S) Ensamkommande från Afghanistan

Maria Andersson Willner har frågat mig vad för arbete jag och regeringen har på gång för att säkerställa att asylprocessen är rättssäker och human, och att de bedömningar som görs baseras på adekvata uppgifter om säkerhetsläget i Afghanistan.

Det är för mig och regeringen en självklarhet att alla asylsökande ska behandlas på ett rättssäkert och värdigt sätt. Därtill kommer att barn har särskilda rättigheter i asylprocessen.

Regeringen är förhindrad att kommentera handläggningen av enskilda ärenden eller att uttala sig om hur situationen i ett visst land ska bedömas inom ramen för asylprocessen. Detta är ett ansvar som åvilar Migrationsverket och migrationsdomstolarna.

Vad avser situationen i Afghanistan noterar jag emellertid att Migrationsverket i december 2016 bedömt att säkerhetsläget i Afghanistan försämrats, även om utvecklingen skiljer sig åt mellan och inom landets provinser. I ett rättsligt ställningstagande (SR 59/2016) från den 8 december 2016 redogör myndigheten för den aktuella situationen i landet och vilken betydelse den ska ha för myndighetens rättsliga bedömningar i individuella asylärenden.

Andelen beviljade asylansökningar där en prövning av asylskälen ingick uppgick under helåret 2016 till 86 procent för samtliga ensamkommande barn och 78 procent för afghanska ensamkommande barn. Efter det nya rättsliga ställningstagandet rörande Afghanistan från december 2016 så har beviljandegraden för ensamkommande afghanska barn ökat till 82 procent under januari 2017.

Regeringen följer löpande upp Migrationsverkets arbete rörande rättslig kvalitet och enhetligt beslutsfattande i asylärenden och har i regleringsbrevet för 2017 konstaterat att detta är ett område för fortsatt utveckling. Regeringen välkomnar myndighetens ökade fokus på systematiserad uppföljning och analys. Det är viktigt att myndigheten tar sig an de förbättringsområden som man upptäcker beträffande sin handläggning. I regleringsbrevet för 2017 har Migrationsverket fått i uppdrag att säkerställa en rättssäker handläggning. Ärenden av samma slag ska handläggas på ett enhetligt sätt. I regleringsbrevet har regeringen även efterfrågat en löpande uppföljning från myndigheten avseende bland annat rättslig kvalitet i beslutsfattandet.

Vad avser åldersbedömningar är det glädjande att ytterligare steg tagits i genomförandet av medicinska åldersbedömningar och att verksamheten planeras komma igång under mars 2017.

I regeringskansliet bereds just nu även ett förslag till lagändringar som innebär att Migrationsverket ska bedöma en persons ålder tidigare i asylprocessen än vad som görs i dag. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 maj 2017.

Stockholm den 22 februari 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.