Till innehåll på sidan

En översyn av informationsplikten för hiv

Skriftlig fråga 2021/22:1839 av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-08-05
Överlämnad
2022-08-08
Besvarad
2022-08-22
Sista svarsdatum
2022-08-22
Svarsdatum
2022-08-22
Anmäld
2022-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sverige är ett av världens bästa länder att leva i som hbtqi-person, men hårt.

Tillkämpade rättigheter utmanas nu både öppet och i det fördolda. Politiken måste nu inte bara säkra historiska framsteg utan modernisera regelverken för att trygga hbtqi-personers rättigheter och livsvillkor.

I mars 2020 fattade riksdagen beslut om att rikta ett tillkännagivande till regeringen om att den bör se över om smittskyddslagen fyller sin funktion när det gäller informationsplikten för hivpositiva.Regeringen har meddelat att den ska se över frågan. Därefter har det varit väldigt tyst.

Det handlar om att informationsplikten för hiv förhoppningsvis kan tas bort från smittskyddslagen. Om informationsplikten kan tas bort skulle det innebära en viktig seger för alla som tror på lika behandling av alla medborgare i Sverige. Informationsplikten är ineffektiv, stigmatiserande och motverkar hivprevention. När informationsplikten kan tas bort speglar det vad vi redan vet om hiv i dag, att behandlad hiv inte kan överföras vid sex.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är därför:

 

Vilka konkreta åtgärder har ministern vidtagit för att uppfylla riksdagens majoritetsbeslut att se över om informationsplikten kan tas bort, och vilka ytterligare åtgärder avser ministern att vidta?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1839 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2021/22:1839 av Camilla Waltersson Grönvall (M)
En översyn av informationsplikten för hiv

Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag har vidtagit för att uppfylla riksdagens majoritetsbeslut att se över om informationsplikten kan tas bort, och vilka ytterligare åtgärder jag avser att vidta.

Som jag svarat på tidigare frågor om informationsplikten för hiv är det mycket glädjande att det vid välbehandlad hiv inte finns någon risk för överföring av infektionen vid sexuella kontakter. Detta avspeglas i kunskapsunderlag och riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och Smittskyddsläkarföreningen. Enligt smittskyddslagen är det behandlande läkare som anpassar förhållningsreglerna, inklusive informationsplikt, utifrån till exempel smittorisk. Behandlande läkare ska även informera sina patienter om möjligheten att få förhållningsreglerna omprövade.

I juni 2022 fick Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram underlag till en uppdaterad nationell strategi mot hiv/aids. I uppdraget lyfts de senaste årens utveckling i bl.a. frågor som rör risker för överföring av hiv i olika situationer, samt att Folkhälsomyndigheten ska verka för att de insatser som genomförs är i enlighet med aktuellt kunskapsläge.

Underlaget från Folkhälsomyndigheten kommer att vara en viktig del i det fortsatta arbetet. Regeringen avser att återkomma i frågan gällande riksdagens tillkännagivande.

Stockholm den 22 augusti 2022

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.