En exitskatt

Skriftlig fråga 2017/18:708 av Hans Rothenberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-01
Överlämnad
2018-02-02
Anmäld
2018-02-06
Svarsdatum
2018-02-14
Sista svarsdatum
2018-02-14
Besvarad
2018-02-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den 29 november 2017 lämnade Skatteverket ett förslag till Finansdepartementet om utflyttningsbeskattning. Reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2020, och promemorian är nu ute på remiss. Kortfattat går förslaget ut på att personer som bott i Sverige under fem av de senaste tio åren och har en orealiserad nettovinst på sina kapitaltillgångar där den beskattningsbara vinsten uppgår till minst 100 000 kronor ska ta upp den till beskattning när de flyttar från Sverige.

Detta är det senaste i en rad förslag från regeringen som försämrar villkoren för företagande och jobbskapande i Sverige, och flera aspekter oroar. Så som förslaget är utformat i dagsläget riskerar det att bli en skatt på såväl inflyttning som utflyttning, vilket hämmar anställning av kvalificerad nyckelkompetens. Företag vittnar om att det redan i dag är svårt att rekrytera kompetens till Sverige, men om förslaget blir verklighet riskerar det att försvåra rekryteringen ytterligare.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilken analys gör finansministern i fråga om en eventuell exitskatts påverkan på intresset för utländska investeringar och möjligheten att locka utländsk kompetens till Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:708 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2018/00503/S

E

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:708 av Hans Rothenberg (M) En exitskatt

Hans Rothenberg har frågat mig vilken analys jag gör i fråga om en eventuell exitskatts påverkan på intresset för utländska investeringar och möjligheten att locka utländsk kompetens till Sverige.

Enligt de skattepolitiska riktlinjer som riksdagen antog våren 2015 ska skattepolitiken bl.a. bidra till goda villkor för företagande och investeringar i Sverige. Vägledande för skattepolitiken är också att medborgare och företag ska ha ett högt förtroende för skattesystemet. Ett högt förtroende kräver bl.a. att skattereglerna utformas på ett sådant sätt att utrymmet för skatteplanering begränsas.

För att säkerställa beskattning i Sverige av kapitalvinster som har upparbetats här finns i dag den s.k. tioårsregeln. Det har dock visat sig att det i vissa fall är möjligt att helt eller delvis undgå beskattning enligt tioårsregeln i samband med utflyttning från Sverige.

Skatteverkets förslag att ersätta tioårsregeln med utflyttningsbeskattning, för fysiska personer, syftar till att säkerställa att kapitalvinster som upparbetas i Sverige ska kunna beskattas här, även om den fysiska personen som äger de vinstbärande tillgångarna har flyttat ut och blivit begränsat skattskyldig eller fått skatteavtalsrättslig hemvist i ett annat land när värdeökningen realiseras.


Skatteverkets förslag är för närvarande på remiss. Förslaget och remissvaren kommer därefter att beredas i vanlig ordning. Om regeringen väljer att arbeta vidare med förslaget kommer Finansdepartementet att göra en genomgripande analys av förslagets effekter för företagens arbetsförutsättningar, konkurrensförmåga och villkor i övrigt.

Stockholm den 14 februari 2018

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.