En delfinansieringsmodell baserad på fastighetsskatt
Skriftlig fråga 2016/17:963 av Per Klarberg (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-03-01
- Överlämnad
- 2017-03-02
- Anmäld
- 2017-03-03
- Svarsdatum
- 2017-03-08
- Sista svarsdatum
- 2017-03-08
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Anna Johansson (S)
Sverigeförhandlingens delrapport föreslår att finansieringen av höghastighetsjärnvägen delvis ska göras genom beskattning av ökade markvärden till följd av bygget. Detta är en, i Sverige, oprövad finansieringsmodell som kräver att betydande markvärdeshöjningar sker som resultat av bygget för att generera tillräckliga skatteintäkter.
De förväntade markvärdesstegringarna får dock i detta avseende ses om små i förhållande till projektets storlek, samtidigt som markvärden på andra håll längs sträckningen – där tågen inte kommer stanna utan enbart rusar förbi – kan tänkas sjunka.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:
Hur förhåller sig statsrådet och regeringen till en delfinansieringsmodell baserad på fastighetsskatt för områden kring stationerna för att bekosta höghastighetsjärnvägen?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:963 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)
Dnr N2017/01688/TIF | ||
Näringsdepartementet |
Infrastrukturministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:963 av Per Klarberg (SD) En delfinansieringsmodell baserad på fastighetsskatt
Per Klarberg har frågat mig om hur jag och regeringen förhåller oss till en delfinansieringsmodell baserad på fastighetsskatt för områden kring stationerna för att bekosta höghastighetsjärnvägen.
Sverigeförhandlingen har som uppgift att möjliggöra ett genomförande av nya höghastighetsjärnvägar. Det är positivt att ökade markvärden som en statlig investering medför kan bidra till finansieringen. Alla som följt arbetet vet dock att detta utgör en blygsam del.
I Sverigeförhandlingens delredovisning som lämnades i december 2015 pekade man på ett antal förslag på möjlig delfinansiering av höghastighetsjärnvägen. Tidigare under året, i maj 2015, lämnade Sverigeförhandlingen också ett konkret förslag om värdeåterföring som regeringen valde att gå vidare med. I november 2016 lämnades propositionen Värdeåterföring vid satsningar på transportinfrastruktur (2016/17:45) till riksdagen, där regeringen föreslog ändringar i plan- och bygglagen. Ändringarna syftar till att göra det möjligt att på frivillig väg återföra till samhället delar av den värdeökning för fastigheter som uppstår till följd av stora investeringar i transportinfrastruktur (värdeåterföring). Värdeåterföring föreslås ske genom att en kommun som medfinansierar statlig eller landstingskommunal transportinfrastruktur får förhandla med en byggherre eller fastighetsägare om att ersätta kommunen för en del av den medfinansiering som kommunen lämnar (medfinansieringsersättning). Propositionen antogs av riksdagen den 1 mars 2017.
Regeringen har även tillsatt en kommitté som bl.a. ska utreda om större offentliga infrastrukturinvesteringar kan finansieras genom uttag av en särskild skatt eller avgift – Finansiering av offentliga infrastrukturinvesteringar via skatter, avgifter och privat kapital (dir. 2016:59). I utformningen av skatten eller avgiften ska det beaktas i vilken utsträckning fastigheter har ökat i värde till följd av en infrastrukturinvestering samt den direkta nytta olika grupper kan anses dra av den aktuella åtgärden. Kommittén ska bl.a. utreda vilka fastighetsägare och typer av fastigheter som ska träffas av skatten eller avgiften och vilka typer av infrastrukturinvesteringar som ska kunna utlösa skatt- eller avgiftsskyldighet. Kommittén slutredovisar sitt uppdrag den 28 februari 2018.
Stockholm den 6 mars 2017
Anna Johansson
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.