En bred parlamentarisk utredning om föräldraförsäkringen
Skriftlig fråga 2016/17:952 av Tina Ghasemi (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-02-23
- Överlämnad
- 2017-03-01
- Anmäld
- 2017-03-02
- Svarsdatum
- 2017-03-08
- Sista svarsdatum
- 2017-03-08
- Besvarad
- 2017-03-08
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)
Regeringen beslutade förra året att tillsätta en utredning för att göra en översyn av hela föräldraförsäkringen. Syftet är, enligt regeringen, bland annat att utredningen ska presentera åtgärder som kan leda till en mer jämn fördelning av föräldraledighet mellan föräldrar och i förlängningen en mer jämställd arbetsmarknad. Utredningen ska slutredovisas senast den 1 oktober 2017.
Vi i Moderaterna är kritiska till att regeringen inte har vidtagit några ansatser för att skapa en bred parlamentarisk uppslutning kring den här viktiga frågan. Det vore bra för Sverige, och inte minst för Sveriges föräldrar, med långsiktiga regler för föräldraförsäkringen. Långsiktiga spelregler förutsätter en bred parlamentarisk uppslutning kring de förändringar man hoppas att kunna genomföra.
En bred parlamentarisk utredning skulle möjliggöra för långsiktiga och förankrade spelregler för Sveriges barnfamiljer, och det är därför beklagligt att regeringen går sin egen väg i stället för att försöka hitta så breda lösningar som möjligt i familjefrågorna.
Med anledning av det som anförs ovan vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:
Av vilka skäl har ministern och regeringen valt att inte tillsätta en bred parlamentarisk utredning i översynen av föräldraförsäkringen?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:952 besvarad av Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)
Dnr S2017/01371/FST | ||
Socialdepartementet |
Socialförsäkringsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:952 av Tina Ghasemi (M) En bred parlamentarisk utredning om föräldraförsäkringen
Tina Ghasemi har frågat mig varför jag och regeringen valt att inte tillsätta en bred parlamentarisk utredning i översynen av föräldraförsäkringen.
Precis som frågeställaren tycker jag att Sveriges barnfamiljer förtjänar långsiktiga regler inom föräldraförsäkringen. Däremot behöver inte en parlamentarisk utredning vara det enda sättet till inflytande eller den bästa formen för att komma framåt i frågan.
Det är positivt att det nu är många andra partier som har visat intresse för hur vi får en mer jämställd och modern föräldraförsäkring. Alla goda krafter behövs, även utanför de politiska partierna. Hur föräldraförsäkringen utformas är av stor vikt för såväl föräldrar som barn, arbetsgivare som arbetstagare och för ökad jämställdhet. Utredningen har därför fått ett tydligt uppdrag att kommunicera och föra dialog, en dialog som flertalet partier – och många andra organisationer och parter - som är intresserade av en konstruktiv diskussion deltar i redan i dag.
Föräldraförsäkringen behöver moderniseras. Vi vill se förslag redan under mandatperioden. Den utredning som regeringen har tillsatt är ett effektivt sätt att nå detta- utan att ge avkall på den breda förankringen.
Stockholm den 8 mars 2017
Annika Strandhäll
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.