Till innehåll på sidan

En 400 kilovolts kraftledning genom Småland och Blekinge

Skriftlig fråga 2017/18:686 av Anders Åkesson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-30
Överlämnad
2018-01-30
Anmäld
2018-01-31
Svarsdatum
2018-02-07
Sista svarsdatum
2018-02-07
Besvarad
2018-02-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

Nyligen har kommunstyrelseordförandena från en rad småländska kommuner uppvaktat statsrådet med anledning av de berörda kommunernas hårda kritik mot Svenska kraftnäts framdrivande av en ny 400 kilovolts kraftledning genom Småland och Blekinge.

– Vårt budskap [till statsrådet] var att ledningen ska grävas ner, inte vara luftburen. Detta grundar sig i att det görs ett allt för stort intrång på markägarnas egendom samt att samhällsutvecklingen hämmas. Jag tog bland annat upp exemplet med vår satsning på boende och Bjurbäcksskolans förskolas placering i Emmaboda. Samma gäller för grannkommunen Nybro och övriga orter som är berörda, säger Ann-Marie Fagerström (S) kommunalråd i Emmaboda.

Enligt Ann-Marie Fagerström var det ett bra möte.

– Ministern var väl påläst och kunde som förståeligt är inte ge oss direkta svar på våra frågor men lovade ta upp skrivelsen på regeringsnivå och återkomma med svar till oss. Det var ett bra möte och vi upplevde Ibrahim Baylan väl påläst i sakfrågan, säger Ann-Marie Fagerström.

Det är bra att statsrådet Baylan träffar företrädare för berörda bygder och sätter sig in i frågan. Jag har tidigare frågat statsrådet angående regeringens styrning av Svenska kraftnät, som driver projektet, i syfte att få dem att använda moderna och mer marksnåla metoder för bygget.

Med anledning av det nyligen genomförda mötet med berörda kommuner upprepar jag nu frågan till statsrådet Ibrahim Baylan:

Avser statsrådet och regeringen att till exempel genom ägardirektiv och styrelsearbete påverka statligt ägda Svenska kraftnät så att de tillämpar en mer marksnål och för berörda människor och bygder mer skonsam teknik vid byggandet av en ny 400 kilovolts kraftledning genom Småland och Blekinge?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:686 besvarad av Statsrådet Ibrahim Baylan (S)



M2018/00306/Ee

Miljö- och energidepartementet

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:686 av Anders Åkesson (C)
En 400 kilovolts kraftledning genom Småland och Blekinge

Anders Åkesson har frågat mig om jag och regeringen avser att, genom till exempel styrelsearbete och ägardirektiv, påverka Affärsverket svenska kraftnät (Svenska kraftnät) så att verket tillämpar en mer marksnål och för berörda människor och bygder mer skonsam teknik vid byggandet av en ny 400 kilovolts elledning genom Småland och Blekinge.

Anders Åkesson har ställt frågan med anledning av det möte som jag
nyligen hade med företrädare från några av de kommuner som berörs
av den planerade ledningen.

Inledningsvis ett förtydligande. Staten äger inte Svenska kraftnät på så sätt som Anders Åkesson gör gällande i sin fråga, utan Svenska kraftnät är ett affärsverk, det vill säga en statlig myndighet. Liksom vid all myndighetsstyrning utövar därför regeringen sitt inflytande över Svenska kraftnät genom instruktionsförordning och årliga regleringsbrev. Regeringen till-sätter också generaldirektör och styrelse i Svenska kraftnät.

Centralt för diskussionerna kring projektet Ekhyddan–Nybro–Hemsjö är avvägningar mellan kostnader och olika intressen i samhället. Detta är frågeställningar som kommer upp i många olika sammanhang. Regeringen har därför gett Energimarknadsinspektionen i uppdrag att föreslå riktlinjer för hur samhällsekonomiska analyser ska göras inför beslut om byggandet av nya stamnätsledningar, alltså i ett tidigt skede i processen. Uppdraget ska redovisas till regeringen den 13 april i år.

Regeringen, eller jag som statsråd, får inte gå in och bestämma över Svenska kraftnäts myndighetsutövning i enskilda ärenden. Det är upp till Svenska kraftnät att självständigt tolka gällande lagar och förordningar och söka till-stånd för de elledningar i stamnätet som affärsverket bedömer nödvändiga. Energimarknadsinspektionen prövar därpå ansökningar om nätkoncession för elledningar. När det gäller stamledningar kan inspektionens beslut överklagas till regeringen. Ansökningarna om nätkoncession för ledningen Ekhyddan–Nybro–Hemsjö lämnades i juni 2017 över till Energimarknads-inspektionen som nu prövar ärendena. Om Energimarknadsinspektionens framtida beslut i ärendena överklagas kommer ärendena till regeringen som då avgör frågan.

Stockholm den 7 februari 2018

Ibrahim Baylan

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.