elektriska och magnetiska fält

Skriftlig fråga 2000/01:1311 av Andersson, Marianne (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-05-30
Anmäld
2001-06-06
Besvarad
2001-06-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 maj

Fråga 2000/01:1311

av Marianne Andersson (c) till statsrådet Mona Sahlin om elektriska och magnetiska fält

Den undersökning som på regeringens uppdrag gjorts för att kartlägga läget när det gäller elkänslighet och hälsorisker av elektriska och magnetiska fält var från början kritiserad för bristande opartiskhet och den slutliga rapporten är behäftad med en rad allvarliga brister: De som utfört undersökningen var tidigare kända för sina ställningstaganden, de ingick i Telias vetenskapliga råd, vilket innebär en jävssituation, de arbetade tillsammans med mobiltelefonibranschen och SSI med en teknisk rapport "Exponering för radiofrekventa fält och mobiltelefoni" vilket undergräver tilltron till opartiskhet i utredningen. När det gäller själva rapporten kan konstateras att relevant forskning har utelämnats, att någon forskningsöversikt rörande elöverkänslighet inte gjorts, att ingen notis har tagits om de 438 personer som på RALF:s uppmaning skrev och berättade om sina problem, om hur de bemötts i den svenska sjukvården och av myndigheterna. Breven har inte kommenterats på ett korrekt sätt när de skickats till Regeringskansliet. Dessa brev är en samstämmig erfarenhet av hur det är att vara elkänslig och även om hur symtomen kan minskas. Ingenting skrivs om elsanering eller att undvika strålning. Såväl för de elkänsligas som för branschens skull bör rapporten underkännas och uppdraget göras om av opartiska utredare där hänsyn tas till all den forskning som finns och till erfarenheterna i de 438 brev som kommit från elkänsliga personer. Jag vill därför fråga:

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att få fram ett opartiskt och heltäckande beslutsunderlag när det gäller elkänslighet och hälsorisker av elektriska och magnetiska fält?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1311 besvarad av

den 6 juni

Svar på fråga 2000/01:1311 om elektriska och magnetiska fält

Statsrådet Mona Sahlin

Marianne Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att få fram ett opartiskt och heltäckande beslutsunderlag när det gäller elkänslighet och hälsorisker av elektriska och magnetiska fält.

Regeringen gav 1997 Rådet för arbetslivsforskning (RALF) i uppdrag att redovisa en forskningsöversikt och utvärdering av såväl svenska som internationella forskningsresultat inom området elkänslighet och hälsorisker av elektriska och magnetiska fält. Redovisning av uppdraget skedde den 1 december 2000. Det kan nämnas att RALF lades ned den sista december 2000 och att verksamheten förts över till två nya myndigheter; Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (FAS) och Verket för innovationssystem (Vinnova).

RALF:s rapport har kritiserats bl.a. för att vissa av dem som RALF satt att genomföra uppdraget också haft uppdrag inom Telias vetenskapliga råd. Jag kan inte hålla med Marianne Andersson om att detta skulle innebära en tydlig jävssituation. Det är en relativt liten grupp forskare i Sverige som har den kompetens som krävs för att kunna genomföra ett projekt av föreliggande slag. Det skulle troligen vara omöjligt att, inom vilket specialområde det än gäller, finna en forskare på den nivån, som inte också har haft ett uppdrag som på något sätt är knutet till näringslivet.

Marianne Andersson menar också att tilltron till opartiskhet i utredningen skulle vara undergrävd då vissa i arbetsgruppen, vid sidan om detta uppdrag, också genomfört en undersökning tillsammans med delar av mobiltelefonibranschen och Statens strålskyddsinstitut (SSI) rörande exponering för radiofrekventa fält och mobiltelefoni. Jag delar inte denna uppfattning.

Rapportens slutsatser stämmer väl överens med andra liknande forskningssammanställningar och bedömningar som gjorts och görs av internationella organisationer såsom Världshälsoorganisationen (WHO) och Internationella strålskyddskommissionen för icke-joniserande strålning (ICNIRP).

Jag vill understryka att regeringen tar problemen med elöverkänslighet och hälsorisker förknippade med elektriska och magnetiska fält på stort allvar och att vi under beredandet av rapporten inom Näringsdepartementet överväger vilka åtgärder som kan behöva vidtas inom området.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.