Till innehåll på sidan

ekonomiska förutsättningar för extraordinära händelser

Skriftlig fråga 1999/2000:62 av Marcelind, Ragnwi (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-10-14
Anmäld
1999-10-18
Besvarad
1999-10-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 oktober

Fråga 1999/2000:62

av Ragnwi Marcelind (kd) till justitieminister Laila Freivalds om ekonomiska förutsättningar för extraordinära händelser

I maj i år sköts två poliser till döds i Östergötland. Denna tragiska händelse engagerade många och krävde stora insatser både av den regionala polisen och av den nationella insatsstyrkan. En regional polismyndighet har ingen möjlighet att kunna förutse och budgetera för liknande extraordinära händelser. I Östergötland slutade notan på 14,5 miljoner kronor minus en utlovad statlig kompensation på 6 miljoner kronor. Besparingskrav och avtalsmässiga restriktioner bidrar till att försvåra den ekonomiska situationen ytterligare. Ett rekryteringsstopp är den enda möjliga lösningen. Konsekvenserna är svåra att överblicka. Oron för rättssäkerheten är stor.

Regeringen har slagit fast att en nationell insatsstyrka ska finnas. Insatsstyrkan ska ha en egen budget samt handlingsplan. Rikspolisstyrelsen har föreslagit att styrkan ska kunna sättas in i sådana fall där en polisoperativ bedömning visar att det är lämpligt på grund av de särskilda kunskaper som styrkans personal har. I besparingstider då varje länspolisområde kämpar med effektivitetskrav och rationaliseringar kommer dock inte de olika polismyndigheterna ha råd att nyttja den nationella insatsstyrkan. Händelsen i Östergötland visar att den nationella insatsstyrkans organisatoriska hemvist och ekonomiska förutsättningar måste ses över. Enligt kristdemokraternas bedömning bör den nationella insatsstyrkan läggas under Rikspolisstyrelsen.

Vilka åtgärder avser justitieministern vidta för att garantera att de regionala polismyndigheterna, i exempelvis Östergötland, har ekonomiska förutsättningar att använda sig av den nationella insatsstyrkan?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:62 besvarad av

den 21 oktober

Svar på fråga 1999/2000:62 om ekonomiska förutsättningar för extraordinära händelser

Justitieminister Laila Freivalds

Ragnwi Marcelind har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att garantera att de regionala polismyndigheterna har ekonomiska förutsättningar att använda sig av Nationella insatsstyrkan.

Jag vill först understryka att det är Rikspolisstyrelsen som har ansvaret för fördelningen av budgetmedel mellan polismyndigheterna. I detta ligger också fördelning av medel avseende kostnader för Nationella insatsstyrkan. Rikspolisstyrelsens har även i uppgift att bevaka att polismyndigheterna inte undandrar sig att nyttja styrkans speciella kompetens endast av ekonomiska skäl.

I de fall där det finns skäl att förändra fördelningen till följd av extraordinära situationer kan detta lösas exempelvis i budgetdialogen mellan Rikspolisstyrelsen och myndigheterna.

Ragnwi Marcelind nämner i sin fråga de kostnader som Polismyndigheten i Östergötlands län haft för bl.a. förstärkning från andra polismyndigheter med anledning av vårens tragiska händelse i Malexander. Denna händelse har fått märkbara ekonomiska konsekvenser för Polismyndigheten i Östergötlands län. Med anledning av detta har Rikspolisstyrelsen beslutat att betala ut ett engångsbelopp om 6 miljoner kronor till polismyndigheten. Detta täcker bl.a. insatsstyrkans kostnader. De totala kostnaderna för Polismyndigheten i Stockholms län inklusive insatsstyrkan uppgick till 4,5 miljoner kronor.

Ragnwi Marcelind förordar i sin fråga att insatsstyrkan läggs under Rikspolisstyrelsen. Av budgetpropositionen för år 2000 framgår bl.a. att regeringen delar det samlade polisväsendets uppfattning, nämligen att styrkan fortfarande organisatoriskt skall höra till Polismyndigheten i Stockholms län, men att den skall få breddade arbetsuppgifter, arbeta sammanhållet, ha en egen budget och en egen verksamhetsplan som skall följas upp i en årlig verksamhetsberättelse.

Rikspolisstyrelsen avser att göra en särskild utvärdering av styrkans verksamhet när en tid förflutit efter det att de föreslagna ändringarna genomförts. Jag ser inte någon anledning att initiera ytterligare förändringar avseende styrkan innan en sådan utvärdering gjorts.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.