Ekologisk odling och faktabaserade beslut
Skriftlig fråga 2016/17:894 av Betty Malmberg (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-02-20
- Överlämnad
- 2017-02-21
- Anmäld
- 2017-02-22
- Svarsdatum
- 2017-03-01
- Sista svarsdatum
- 2017-03-01
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
Nyligen presenterade regeringen en handlingsplan för hur den ska förverkliga målen i den presenterade livsmedelsstrategin. Handlingsplanen är relativt sparsmakad då det gäller att redovisa konkreta förslag, utom då det gäller produktion och offentlig konsumtion av ekologiska livsmedel. Där sätts höga mål som innebär att produktionen och konsumtionen år 2030 ska uppgå till 30 respektive 60 procent.
Allt oftare talas det i samhällsdebatten om vikten av faktabaserade beslut. Med tanke på de bristande vetenskapliga evidens som finns då det gäller den ekologiska odlingens effekter på miljö, klimat och hälsa vore det intressant att veta vilka fakta som regeringen grundar sitt beslut på.
Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:
På vilken forskning har statsrådet och regeringen baserat sitt beslut om att öka andelen ekologiskt odlade livsmedel?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:894 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
Dnr N2017/01352/JM | ||
Näringsdepartementet |
Landsbygdsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:894 av Betty Malmberg (M) Ekologisk odling och faktabaserade beslut
Betty Malmberg har frågat mig på vilken forskning jag och regeringen baserat vårt beslut om att öka andelen ekologiskt odlade livsmedel.
Jag instämmer i Betty Malmbergs resonemang om att faktabaserade beslut är viktiga. Det finns mycket som kan göras för att stärka konkurrenskraften i livsmedelskedjan och vi har nu tagit de första stegen i genomförandet av de mål som regeringen, tillsammans med Vänsterpartiet och den borgerliga oppositionen, enats kring. Vi har bland annat enats om att produktionsökningen, både konventionell och ekologisk, bör svara mot konsumenternas efterfrågan. Regeringen lanserade den sjunde februari sin handlingsplan för livsmedelsstrategin. I denna presenterar regeringen åtgärder för hela livsmedelskedjan för att uppnå målen i livsmedelsstrategin. Vi pekar bland annat ut områden så som regelförenkling för företagen i livsmedelskedjan, insatser för ökad export av livsmedel, likvärdig kontroll- och tillståndsverksamhet i hela landet, ökad ekologisk produktion och konsumtion och satsningar på forskning och innovation.
Jag tror på svensk landsbygd och svensk livsmedelsproduktion och är övertygad om att mer mat kan produceras i Sverige. Den ökande efterfrågan på ekologiska livsmedel kan bidra till tillväxt och konkurrenskraft i svenskt jordbruk och svensk livsmedelsproduktion. Det är ett faktum att det idag råder brist på flera svenska ekologiska produkter. Den växande marknaden för ekologiska livsmedel skapar möjligheter på marknaden för små och stora svenska jordbruks- och livsmedelsföretag.
Det är också en realitet att en ökad svensk produktion av ekologiska livsmedel skulle bidra till att uppnå flera av miljökvalitetsmålen, t.ex. Giftfri miljö, Ett rikt odlingslandskap och Ett rikt växt- och djurliv. Ekologisk odling innebär en produktion utan bekämpningsmedel. Det finns idag ett EU-regelverk som ekologiska lantbrukare är tvungna att följa för att få ta del av EU-stöd i Landsbygdsprogrammet i form av miljöersättningar.
Avslutningsvis vill jag lyfta fram att regeringen och jag vill möta konsumenternas efterfrågan som gör att marknaden för ekologiska livsmedel växer lokalt och globalt. Det finns möjligheter till fler arbetstillfällen, ökad svensk export och ökad lönsamhet. Vi har nu chansen att öka den svenska produktionen. Jag vill att vi producerar mer mat i vårt land. Det gäller både konventionell och ekologisk mat. Det handlar om att det finns konsumenter som efterfrågar vissa produkter. Det finns en enorm efterfrågan på ekologiska livsmedel och den ska kunna mötas bättre av svenska producenter.
Stockholm den 1 mars 2017
Sven-Erik Bucht
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.