E-hälsomyndighetens flytt

Skriftlig fråga 2016/17:918 av Jenny Petersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-02-22
Överlämnad
2017-02-23
Anmäld
2017-02-24
Sista svarsdatum
2017-03-01
Svarsdatum
2017-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

E-hälsomyndighetens flytt från Stockholm till Kalmar ska vara klar den 1 maj nästa år.

I Stockholm är det runt 140 personer som har arbetat på myndigheten, men bara fyra av dem har valt att flytta till Kalmar nästa år.

Myndigheten måste rekrytera i stort sett helt ny personal efter beslutet om utlokalisering till Kalmar. Detta är inte att skapa nya jobb, utan att flytta existerande jobb. Enligt Statskontorets rapport om statliga myndigheters beslut om lokalisering, som regeringen själv har gett i uppdrag att ta fram, framgår det att de myndigheter som söker specialiserad arbetskraft har svårare att rekrytera på mindre orter än de med behov av mer generell kompetens. Myndigheterna uppfattar inte heller att deras primära uppgift är att bidra till tillväxt i olika delar av landet genom lokalisering av verksamhet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Hur ser analysen och underlaget ut för att kompetensförsörjningen hos E-hälsomyndigheten ska vara säkrad på lång sikt, i och med den flytt som väntar?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:918 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2017/01239/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:918 av Jenny Petersson (M) E-hälsomyndighetens flytt

Jenny Petersson har frågat mig hur analysen och underlaget ser ut för att kompetensförsörjningen hos E-hälsomyndigheten ska vara säkrad på lång sikt, i och med den flytt som väntar?

Beslutet att omlokalisera delar av E-hälsomyndigheten till Kalmar är ett led i regeringens arbete för att öka den statliga närvaron i hela landet. Regeringen har i bl.a. tidigare budgetpropositioner pekat på att det är viktigt att de statliga myndigheternas lokalisering kan få en större spridning över landet och att pröva om vissa myndighetsfunktioner kan lokaliseras utanför storstadsområdena. Riksdagen har även gett tillkännagivanden om lokalisering av statliga myndigheter (2015/16:Fi25, rskr. 2015/16:208 samt 2015/16:NU17, rskr. 2015/16:201).

Regeringen framhåller i beslutet att lokaliseringen ska ske på ett sådant sätt att verksamheten kan fungera effektivt med bibehållen kvalitet på både kort och lång sikt. Det är av särskild vikt att driften av myndighetens samhällsviktiga uppgifter säkerställs. Kalmarregionen har en lång tradition av att arbete med bland annat apoteks- och läkemedelsfrågor samt erbjuder flera olika utbildningar inom områdena data och it, vilket bör underlätta rekryteringen av personal. Av beslutet framgår också att myndigheten har närmare två år på sig att omlokalisera verksamheten och därmed förutsättningar för att planera för flytten.

Myndighetens ledning ansvarar för att genomföra alla nödvändiga åtgärder som följer av regeringens uppdrag till myndigheten, däribland även för att säkra kompetensförsörjningen hos myndigheten. Enligt uppgifter från E-hälsomyndigheten är också söktrycket högt på de tjänster som hittills utannonserats i Kalmar.

Regeringen kan vid behov ta ställning till olika former av åtgärder för att säkerställa att flytten kan genomföras så effektivt som möjligt. Av uppdraget till E-hälsomyndigheten att lokalisera delar av myndigheten till Kalmar framgår också bl.a. att myndigheten ska föra en löpande dialog med Regeringskansliet om hur arbetet med uppdraget fortskrider.

Stockholm den 8 mars 2017

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.