Drönare

Skriftlig fråga 2013/14:629 av Hannah Bergstedt (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-05-19
Överlämnad
2014-05-19
Anmäld
2014-05-26
Besvarad
2014-05-28
Sista svarsdatum
2014-05-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

 

En drönare är en obemannad luftfarkost, även kallat förarlöst plan eller UAV (Unmanned Aerial Vehicle). Den är ett motorförsett luftfartyg utan pilot ombord som kan flyga autonomt eller fjärrstyras.

Drönare används militärt av USA men idéerna om civil användning är många. Drönaren ska kunna leverera varor, syssla med brandskydd, polisarbete, sköta fotografering etcetera. Det är också fullt möjligt för privatpersoner att bygga drönare för eget bruk.

En större användning av drönare, privat och kommersiellt, väcker många frågor. Det är till exempel frågor om integritet eftersom man med drönare kan filma människor överallt och utan att personen som filmas kanske märker det eller kan identifiera vem som filmar. Lagen om fotoförbud undergrävs.

Regleringen av luftrummet på lägre höjd blir också en fråga om större flöden av drönare börjar röra sig i centrum av städerna. Det kan handla om ansvarsfrågor ifall oidentifierbara drönare orsakar skador på egendom eller skadar människor.

Drönare skapar också bättre möjligheter till övervakning än fasta övervakningskameror; den debatt som finns kring fasta kameror blir genom detta ännu större.

Genom vilka åtgärder avser statsrådet  att förbereda Sverige på en utökad användning av drönare?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:629 besvarad av Hannah Bergstedt (S)

Dnr N2014/2367/TE

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:629 av Hannah Bergstedt (S) Drönare

Hannah Bergstedt har frågat mig genom vilka åtgärder jag avser att förbereda Sverige på en utökad användning av drönare.

Låt mig inledningsvis konstatera att luftfartslagen (2010:500) är tillämplig på alla slags luftfartyg, även obemannade luftfartyg. Dessutom har Transportstyrelsen utfärdat särskilda föreskrifter om verksamhet med obemannade luftfartyg under 150 kg. För obemannade luftfartyg som används eller är konstruerade för bland annat forskning, kommersiella ändamål eller för att flygas utom synhåll för piloten krävs särskilt tillstånd från Transportstyrelsen. Föreskrifterna ändrades så sent som 2013. Obemannade luftfartyg över 150 kg regleras på EU-nivå, och kräver tillstånd från den europeiska luftfartsmyndigheten EASA.

EU-kommissionen publicerade i april meddelandet ”En ny era för luftfarten. Luftfartsmarknaden öppnas för en säker och hållbar civil användning av fjärrstyrda luftfartygssystem.” I meddelandet beskrivs EU-kommissionens syn på hur obemannade luftfartyg (RPAS) kan hanteras på europeisk nivå som främjar en utveckling samtidigt som det allmänna intresset skyddas. Ett av förslagen handlar om att även flygfarkoster under 150 kg ska regleras på EU-nivå. Arbete med regelutveckling för RPAS pågår också inom den internationella civila luftfartsorganisationen ICAO. Transportstyrelsen medverkar i detta arbete och följer också utvecklingen generellt.

Vad gäller den personliga integriteten kan jag konstatera att förbud mot kränkande fotografering gäller även om bildupptagningen sker från obemannade luftfartyg.

Teknikutvecklingen med obemannade luftfartyg går fort och det är viktigt att de befintliga regelverken följs och förbättras i takt med utvecklingen.

Mot bakgrund av det jag beskrivit ovan avser jag för närvarande inte vidta några ytterligare åtgärder.

Stockholm den 26 maj 2014

Catharina Elmsäter-Svärd

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.