Dopingjourens framtid

Skriftlig fråga 2016/17:805 av Saila Quicklund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-06
Överlämnad
2017-02-07
Anmäld
2017-02-14
Svarsdatum
2017-02-15
Sista svarsdatum
2017-02-15
Besvarad
2017-02-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Från och med i år ger staten inte längre några medel till Dopingjouren och 2016 halverades de statliga medlen. Detta gör nu att verksamheten hotas och enligt Dopingjouren själva måste de nu se över hur de ska göra med exempelvis telefonrådgivningen, något som de har arbetat offensivt med i 20 år.

Det finns ännu ingen samlande aktör som kan arbeta brett i samhället, även utanför idrottsrörelsen, för att komma åt dopningsproblematiken. Statsrådet har ännu inte kunnat sätta ned foten kring förslaget om ett nationellt oberoende antidopningsinstitut (Nado). I vår senaste debatt svarade statsrådet att han ännu inte är beredd att lämna något besked om ett ställningstagande.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Hur avser statsrådet att agera för att det samlade dopningsarbetet i samhället generellt inte ska hotas av de indragna medlen till Dopingjouren?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:805 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2017/00788/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:805 av Saila Quicklund (M) Dopingjourens framtid

Saila Quicklund har frågat mig hur jag avser att agera för att det samlade dopningsarbetet i samhället generellt inte ska hotas av de indragna medlen till Dopingjouren.

Regeringen har under en längre tid gett Dopingjouren vid Karolinska universitetssjukhuset årliga bidrag för verksamhet vid jouren. Den information och telefonrådgivning som jouren bedrivit under många år har under senare år kompletterats av olika aktörers informationsarbete genom internet. Under 2016 halverade regeringen det tidigare beviljade bidraget. Genom beslutet gavs en tidsram för utfasning av den statliga delfinansieringen. Regeringen meddelade i beslutet att bidrag för kommande år inte kan påräknas. Dopingjourens huvudman har nu att prioritera funktionen i ordinarie verksamhet.

Det nationella kompetensutvecklingsprojektet för dopningsproblematik (NKD) vid Örebro läns landsting har genomförts under senare år med statligt stöd för att utveckla ett arbetssätt för den svenska hälso- och sjukvården. I det ingår ett arbetssätt som ger vägledning om hur personer med dopningsberoende bör erbjudas vård och behandling. NKD:s huvudman har nu att prioritera funktionen i ordinarie verksamhet.

Folkhälsomyndigheten har nyligen fått i uppdrag av regeringen att stödja Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem (STAD) i det dopningsförebyggande arbetet att vidareutveckla arbetsmetoden 100 % ren hårdträning och samordna nätverket PRODIS (prevention av dopning i Sverige). Regeringen anger här att den anser att Folkhälsomyndigheten ska verka för nationell samordning och ett effektivt och kunskapsbaserat arbete inom bl.a. dopningsområdet.

Stockholm den 15 februari 2017

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.