Dödsdomar i Egypten

Skriftlig fråga 2013/14:542 av Linde, Hans (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-03-31
Anmäld
2014-04-01
Besvarad
2014-04-09
Svar anmält
2014-04-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 mars

Fråga

2013/14:542 Dödsdomar i Egypten

av Hans Linde (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Dödsdomen mot 529 personer i Egypten som avkunnades måndagen den 24 mars är den mest omfattande i världen på åtskilliga år. Försvarssidan gavs aldrig tillgång till bevisföringen och tilläts inte presentera sitt försvar eller tillkalla vittnen under rättegången. Åklagaren lade inte fram några individuellt implicerande bevis. Ingen åtalad tilläts närvara under domens avkunnande, som enbart föregicks av ett uppläsande av de åtalades namn och åtalspunkter. Sedan Muhammad Mursi avsattes i en kupp 2013 har 16 000 arresterats. Ytterligare 683 personer, främst medlemmar av Muslimska brödraskapet inklusive en av dess högsta ledare, Mohammed Badie, står åtalade och riskerar dödsstraff. Rättegången mot dessa ska inledas den 1 april. Farhågorna är att om inte det internationella samfundet gör en tydlig markering nu kommer en liknande skendomstol avkunna än mer omfattande dödsdomar.

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är:

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att förhindra att dödsdomen mot de 529 egyptierna verkställs samt för att motverka att liknande dödsdomar utfärdas i framtiden?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:542 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 9 april

Svar på fråga

2013/14:542 Dödsdomar i Egypten

Utrikesminister Carl Bildt

Hans Linde har frågat mig om vad regeringen avser vidta för åtgärder för att förhindra att dödsdomen på de 529 egyptierna verkställs samt för att motverka att liknande dödsdomar utfärdas i framtiden.

Dödsdomarna mot 529 personer, och den bristfälliga rättsprocess som föregick dessa, som jag tidigare beskrivit som groteska, strider mot vår grundläggande syn på de mänskliga rättigheterna. Dödsstraff kan aldrig rättfärdigas. Samma dag som dödsdomarna förkunnades kallade vi upp den egyptiske ambassadören till Utrikesdepartementet för att uttrycka vår kritik och djupa oro över domarna. Det har även gjorts ett uttalande av EU:s höga representant Catherine Ashton. EU har även på annat vis tagit upp dödsdomarna med högt uppsatta egyptiska företrädare.

Jag kan även i sammanhanget nämna att Sverige under den senaste sessionen (den 7 mars 2014) i FN:s råd för mänskliga rättigheter ställde sig bakom ett tvärregionalt anförande som uppmärksammade situationen för mänskliga rättigheter, inklusive den bristande respekten för rättsstatsprinciper i Egypten. Anförandet fick stöd av 27 stater.

Sverige följer noggrant utvecklingen i Egypten, både genom EU och nationellt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.