Diskrimineringslagstiftningen
Skriftlig fråga 2016/17:1504 av Boriana Åberg (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-05-31
- Överlämnad
- 2017-06-01
- Anmäld
- 2017-06-02
- Svarsdatum
- 2017-06-07
- Sista svarsdatum
- 2017-06-07
- Besvarad
- 2017-06-07
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)
Under statsministerns frågestund i riksdagen den 21 april 2016 sa statsminister Stefan Löfven att "i Sverige hälsar man på varandra; man tar både kvinnor och män i hand". Det är ett besked som inte går att misstolka. Trots detta fällde Diskrimineringsombudsmannen för en tid sedan ett HVB-hem för diskriminering när det valde att inte gå vidare i anställningsprocessen med en man som enligt egen utsago inte skakade hand med kvinnor. HVB-hemmet bedömde att mannen sannolikt inte skulle passa in i arbetslaget eftersom han på grund av sin religion och tradition inte ville hälsa på kvinnor genom att skaka hand. I arbetet som behandlingsassistent som mannen sökt ingick att vara kontaktperson för ungdomar. Utöver det ska behandlingsassistenten ha kontakt med närstående och socialtjänsten samt representera bolaget utåt vid till exempel mässor, vilket innebär möten med både män och kvinnor.
Diskrimineringsombudsmannen menar att bolaget gjort sig skyldigt till indirekt diskriminering. Men i Sverige bör en arbetsgivare kunna kräva att en arbetstagare inte gör skillnad på män och kvinnor när arbetstagaren hälsar.
Eftersom Diskrimineringsombudsmannen tolkar diskrimineringslagarna annorlunda än regeringen kan det finnas ett behov av att förtydliga diskrimineringslagarna.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:
Avser ministern att ta något lagstiftningsinitiativ för att förtydliga diskrimineringslagarna?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1504 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)
Svar på fråga 2016/17:1504 av Boriana Åberg (M) Diskrimineringslagstiftningen
Boriana Åberg har frågat mig om jag avser att ta något lagstiftningsinitiativ för att förtydliga diskrimineringslagarna.
Boriana Åbergs fråga berör ett tillsynsärende i ett enskilt fall hos Diskrimineringsombudsmannen (DO). Ett statsråd ska inte uttala sig i enskilda fall.
Sverige ska vara ett samhälle fritt från diskriminering och ett starkt rättsligt skydd mot diskriminering är en grundläggande förutsättning för att uppnå detta. Enligt diskrimineringslagen (2008:567) är diskriminering, bl.a. på grund av etnicitet, religion eller annan trosuppfattning förbjuden inom en rad samhällsområden. Förbudet innebär att en individ inte får behandlas sämre än någon annan skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med en diskrimineringsgrund.
Regeringen arbetar aktivt för att stärka skyddet mot diskriminering och hittills har ett flertal åtgärder vidtagits. Bland annat har Utredningen om bättre möjligheter att motverka diskriminering lämnat sitt betänkande (SOU 2016:87) i december 2016. Betänkandet remitterades den 17 maj 2017. Vidare har departementspromemorian Utvidgat skydd mot diskriminering i form av bristande tillgänglighet (Ds 2016:26) remissbehandlats och förslagen är för närvarande under beredning inom Regeringskansliet.
Med stöd av 4 kap. 1 § diskrimineringslagen utövar DO tillsyn över att lagen följs genom självständig granskning. Bedömningen av vad som står i strid med diskrimineringsförbudet måste göras i varje enskilt fall och prövas ytterst i domstol.
Mot bakgrund av det ovan anförda avser jag inte att ta något ytterligare lagstiftningsinitiativ för närvarande.
Stockholm den 7 juni 2017
Alice Bah Kuhnke
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.