Till innehåll på sidan

Diskrimineringsaspekten i utredningen om säkerhetsprövningar

Skriftlig fråga 2023/24:1014 av Azadeh Rojhan (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-07-05
Överlämnad
2024-07-10
Besvarad
2024-07-24
Svarsdatum
2024-07-24
Sista svarsdatum
2024-07-24
Anmäld
2024-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Det har höjts en hel del kritiska röster kring den pågående utredning som ska se över och föreslå förändringar av processen för säkerhetsprövningar, och min fråga rör diskrimineringsaspekten i utredningen om säkerhetsprövningar.

Min fråga till justitieminister Gunnar Strömmer är därför:

 

Ingår Diskrimineringsombudsmannen i utredningens expertgrupp, och om inte, vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att diskrimineringsaspekten beaktas i utredningen?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:1014 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Svar på fråga 2023/24:1014 Diskrimineringsaspekten i utredningen om säkerhetsprövningar

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Svar på fråga 2023/24:1014 av Azadeh Rojhan (S)
Diskrimineringsaspekten i utredningen om säkerhetsprövningar

Azadeh Rojhan har frågat mig om Diskrimineringsombudsmannen ingår i expertgruppen i utredningen som ska se över och föreslå förändringar av processen för säkerhetsprövningar, och om inte, vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att diskrimineringsaspekten beaktas i utredningen.

Skyddet av Sveriges säkerhet är en av statens kärnuppgifter. I det allvarliga säkerhets­läge som råder är ett väl fungerande säkerhetsskyddsarbete helt centralt. Att säkerhetspröva personer som ska arbeta eller delta i säkerhets­känslig verk­sam­het är en viktig del i detta. Som framgår av förarbetena till säkerhetsskydds­lagen behöver lagstiftningen när det gäller kraven på en säkerhetsprövning vara tydlig, inte minst för att undvika risk för diskrimi­nering (prop. 2017/18:89 s. 79).

Den pågående utredningen om en förbättrad process för säkerhets­pröv­ningar har i uppdrag att överväga bland annat vilka uppgifter som ska ingå i underlaget vid en säker­hets­prövning och om säkerhetsprövningsbeslut ska gå att överklaga (dir. 2023:91). Det är viktiga frågor som kräver noggranna överväganden.

Diskrimineringsombudsmannen ingår inte i utredningens expertgrupp. Utredaren ska dock noga beakta frågor om fri- och rättigheter enligt såväl internationella åtaganden som svensk rätt. I direktiven till utredningen anges att utredaren ska redogöra för förslagens förenlighet med Sveriges inter­nationella åtaganden om bland annat mänskliga rättigheter och konse­kvenserna av sina förslag utifrån principen om likabehandling.

Jag ser fram emot att ta del av utredningens förslag i dessa angelägna frågor.

 

Stockholm den 24 juli 2024

Gunnar Strömmer

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.