Diskriminering på grund av handskakning

Skriftlig fråga 2014/15:495 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-05-06
Överlämnad
2015-05-07
Anmäld
2015-05-08
Svarsdatum
2015-05-13
Sista svarsdatum
2015-05-13
Besvarad
2015-05-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

I januari 2013 besöktes en läkarmottagning i Skåne av en kvinna som behövde en magundersökning. Kirurgen sade hej när hon kom in på mottagningen och räckte sedan fram handen för att hälsa. Efter att kvinnan tittat på sin make och fått bekräftat att hon inte skulle ta kirurgen i hand uteblev handskakningen, och mannens efterföljande beteende ledde enligt uppgift till tumult.

Resultatet blev till slut att vårdföretaget remitterade den kvinnliga patienten till en annan läkare eftersom man ansåg att en undersökning skulle vara ohållbar. Detta slutade med att Diskrimineringsombudsmannen stämde kirurgen.

Tingsrätten dömde kirurgen till 75 000 kronor i diskrimineringsskadestånd samt att betala Diskrimineringsombudsmannens rättegångskostnader på drygt 50 000 kronor. Läkaren får alltså sammantaget betala 125 000 kronor för att en av hans patienter inte ville hälsa som de flesta gör i Sverige och för att vederbörandes man betedde sig hotfullt, vilket omöjliggjorde en patientsäker undersökning.

Detta är en sann historia som redovisas i Aftonbladet, och det skulle vara illa nog om det råkade vara en engångsföreteelse. Dessvärre är det inte första gången det går att läsa om händelser som denna, vilket får många att fundera över hur reglerna i vårt samhälle ser ut egentligen. Det är självfallet så att alla har rätt till vård, men alla har inte rätt att bete sig hur som helst, och det kan inte vara rimligt att kirurgen tvingas betala för detta.

Jag har följande fråga till kultur- och demokratiministern:

 

Avser ministern att ta initiativ till någon förändring av gällande lagstiftning med anledning av ovanstående historia? 

Svar på skriftlig fråga 2014/15:495 besvarad av Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister

Dnr Ku2015/01514/DISK

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:495 av Markus Wiechel (SD) Diskriminering på grund av handskakning

Markus Wiechel har frågat mig om jag avser ta initiativ till någon förändring av gällande lagstiftning med anledning av den i frågan nämnda historian rörande ett mål om diskriminering.

Jag vill först framhålla att regeringen inte kan uttala sig i enskilda ärenden. Frågan om diskriminering ägt rum är en rättslig prövning som sker utifrån diskrimineringslagens (2008:567) regler vars ändamål är att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Att arbeta för att säkerställa att alla människor har goda förutsättningar att ta till vara sina rättigheter är en prioriterad fråga för regeringen. Just nu pågår utredningen Bättre möjligheter att motverka diskriminering (dir 2014:10) som har till uppgift att föreslå hur arbetet mot diskriminering kan organiseras och effektiviseras. Syftet med utredningen är att ge förslag som säkerställer goda förutsättningar för personer som utsatts för diskriminering att ta till vara sina rättigheter.

Stockholm den 13 maj 2015

Alice Bah Kuhnke

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.