Direkt humanitärt stöd till behövande flyktingar i Irak och Syrien via kyrkor och andra ideella organisationer
Skriftlig fråga 2014/15:552 av Robert Halef (KD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-05-21
- Överlämnad
- 2015-05-21
- Anmäld
- 2015-05-22
- Svarsdatum
- 2015-06-03
- Sista svarsdatum
- 2015-06-03
- Besvarad
- 2015-06-03
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Isabella Lövin (MP)
Inbördeskriget i Syrien har pågått i cirka fyra år, flera hundra tusen människor har blivit dödade och miljoner människor har förlorat sina hem. Islamiska staten (IS) har, i Irak och Syrien, fördrivit flera hundra tusen kristna invånare från sina hemtrakter.
I Syrien har över 220 000 människor blivit dödade och halva landets befolkning, upp emot 10 miljoner syrier, är nu flyktingar i sitt eget land.
Över 4 miljoner syrier har flytt landet och lever under svåra förhållanden i flyktingläger i angränsande länder. En del av dem har lyckats fly till EU och Sverige.
Under senare år har jag vid flera tillfällen besökt flyktingförläggningar i Libanon, Grekland, Turkiet och Irak och med egna ögon sett under vilka omständigheter mina bröder och systrar lever.
De har blivit berövade allt, tappat hoppet om livet och behöver vår hjälp.
Terrororganisationen IS, som utropat ett kalifat i Irak och Syrien, skyr inga medel för att fördriva kristna folkgrupper och andra som inte delar deras tro eller tolkning av islam. Över 250 000 kristna invånare och flera hundra tusen yazidier har tvingats lämna sina hemtrakter i staden Mosul och i Niniveregionen i Irak. De har flytt till den kurdiska regionen i landets norra del och lever under mycket svåra omständigheter i stort behov av humanitärt stöd.
Detta är en systematisk utrensning av kristna och yazidier i Irak och Syrien. För bara ett par månader sedan kidnappades flera hundra kristna i Syrien i området Khabour/Hasakeh, och över 30 byar tömdes på kristna invånare. Offentliga halshuggningar, kidnappningar, tvångskonvertering till islam, våldtäkter och tvångsgiftermål pågår kontinuerligt i områden som kontrolleras av IS.
Sverige är en stor givare, och som land tar vi ett betydelsefullt ansvar genom vår generösa och solidariska flyktingmottagning och genom vårt humanitära bistånd via FN, EU och bilateralt. Det är därtill dags att hitta andra vägar. Jag föreslår att man utnyttjar det lokala civilsamhällets kunnande, exempelvis kyrkornas kännedom om människors behov.
De lokala organisationer som känner situationen bäst och vet var behoven är som störst får varken något stöd via FN-organen eller via de nationella stödinsatserna. Ett direkt stöd via exempelvis de etablerade kyrkoorganisationerna som dagligen ger mat och förnödenheter till behövande skulle nå fler behövande.
Jag har personligen följt med då kyrkor och ideella organisationer delat ut dagliga förnödenheter till behövande, och de ber om att få direkt stöd för att hjälpa fler.
Statsminister Stefan Löfven kommer att träffa syrisk-ortodoxa kyrkans patriark, Ignatius Aphrem II. Han har sitt säte i Damaskus och besöker ofta flyktingläger i Irak. Patriarken kommer säkerligen att ta upp frågan om direkt stöd och om hur man bäst når de mest behövande.
Tyskland har gett direkt stöd via syrisk-ortodoxa kyrkan, och Sverige bör gå samma väg och göra det möjligt att ge direkt stöd via etablerade lokala hjälporganisationer, såsom syriska, katolska, kaldeiska och armeniska kyrkor på plats.
Min fråga till statsrådet Isabella Lövin är:
Kommer statsrådet och regeringen att göra det möjligt att ge humanitärt stöd till behövande flyktingar i Syrien och Irak via de lokalt etablerade kyrkornas hjälporganisationer?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:552 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)
Utrikesdepartementet |
Statsrådet Lövin |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:552 av Robert Halef (KD) Direkt humanitärt stöd till behövande flyktingar i Irak och Syrien via kyrkor och andra ideella organisationer
Robert Halef har frågat mig om regeringen kommer att göra det möjligt att ge humanitärt stöd till behövande flyktingar i Syrien och Irak via de lokalt etablerade kyrkornas hjälporganisationer.
Frågeställaren noterar den mycket svåra situationen för folket i Irak och Syrien. Hundratusentals människor har dödats eller skadats och miljontals människor har tvingats fly sina hem. Dessa människor tillhör en rad olika etniska och religiösa grupper. Kurder i Kobane, shiiter i Deir el-Zour, sunnis i Anbar, Yazidier i Sinjar, palestinier i Yarmouk och kristna i Hasakeh och Mosul. Jag har genom mitt besök i Libanon själv mött många familjer som flytt Syrien, och fått gripande ögonvittnes-skildringar om vad som drabbat både dem och de som blivit kvar.
Den svenska humanitära politiken utgår alltid ifrån de humanitära principerna om humanitet, opartiskhet, neutralitet och oberoende. Detta innebär bl.a. att biståndet ska nå de som bäst behöver det, oavsett religion, etnisk tillhörighet eller politisk övertygelse. Att utan urskiljning ge stöd till alla i nöd ökar möjligheterna att de humanitära aktörernas livräddande insatser accepteras och ges tillträde av parterna i konflikten.
Många organisationer som får svenskt stöd arbetar i sin tur med lokala aktörer, inte minst i det civila samhället, för att ta tillvara viktig lokalkännedom. De nationella röda korsorganisationerna är t.ex. oumbärliga genom sin lokalkännedom och kapacitet att agera i komplexa miljöer, något som ofta möjliggörs på grund av dess neutralitet.
Jag vill också understryka FN:s centrala roll i att säkerställa en samordnad, effektiv och välfungerande humanitär respons. Detta är särskilt viktigt i komplexa humanitära kriser som de i Syrien och Irak. Sverige kanaliserar därför huvuddelen av vårt stöd via FN:s humanitära appeller, i vilka en stor mängd aktörer samordnar sina insatser för att undvika både luckor och överlapp i den humanitära responsen.
Sverige är en av världens största givare av oöronmärkt kärnstöd till de humanitära FN-organisationerna. Kärnstöden ger organisationerna flexibilitet att snabbt och effektivt kunna agera i svåra humanitära kriser. FN-organisationerna själva påpekar gång på gång hur viktigt Sveriges kärnstöd är för deras kapacitet att svara till den här typen av kriser.
Sveriges omfattande humanitära stöd till Syrien, och till de grannländer dit de syriska flyktingströmmarna går, fortsätter. Under 2014 bidrog Sverige med drygt 500 miljoner kronor och sedan krisen började har vi bidragit med mer än 1,4 miljarder kronor i humanitärt stöd. Stödet kanaliseras via FN, Röda korsrörelsen, samt enskilda organisationer. Det går såväl till behövande i Syrien som till människor som tvingats på flykt i regionen. Vi kommer att fortsätta göra vad vi kan för att hjälpa de utsatta människor som lever i konsekvenserna av en alltmer förvärrad humanitär situation.
Stockholm den 2 juni 2015
Isabella Lövin
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.