Digital strategi för svensk skola

Skriftlig fråga 2016/17:689 av Maria Stockhaus (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-19
Överlämnad
2017-01-20
Anmäld
2017-01-24
Svarsdatum
2017-02-01
Sista svarsdatum
2017-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

 

Den 4 april respektive 26 april lämnade Skolverket över förslag på digitala strategier för svensk skola (4 april för- och grundskola, 26 april gymnasieskola och vuxenutbildning).

I förra veckan kom listan över propositioner som regeringen ämnar lägga fram under 2017. På den listan fanns ingen proposition som handlade om en digital strategi för svensk skola.


Min fråga till utbildningsminister Gustav Fridolin är:

 

Avser ministern och regeringen att lägga fram en proposition med ett förslag på digital strategi för svensk skola och i så fall när?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:689 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

Dnr U2017/00242/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:689 av Maria Stockhaus (M) Digital strategi för svensk skola

Maria Stockhaus har frågat mig om jag och regeringen avser lägga fram en proposition med ett förslag på digital strategi för svensk skola och i så fall när.

Statens skolverk lämnade våren 2016 på uppdrag av regeringen förslag till nationella it-strategier för skolväsendet. Som en del av uppdraget har Skolverket därefter även lämnat underlag till ändringar i styrdokument i form av läroplaner, examensmål och kurs- och ämnesplaner. Dessa ändringar rör utbildning från förskola till kommunal vuxenutbildning. Regeringen avser att utifrån Skolverkets förslag och underlag besluta om en samlad nationell it-strategi för skolväsendet. Som en del i strategin kommer det att ingå ändringar i styrdokumenten för att tydliggöra skolväsendets uppdrag att bidra till att alla barn och alla elever, unga som vuxna, utvecklar sin digitala kompetens. Strategin kommer som planerat att fastställas genom ett regeringsbeslut.

Skolverket kommer utifrån strategin bl.a. att arbeta med kompetensutvecklings- och stödinsatser riktade direkt till skolor och huvudmän avseende digitala lärresurser och verktyg för att stärka den digitala kompetensen i undervisningssituationen samt för en effektivare administration. Regeringen gav sommaren 2015 Skolverket i uppdrag att ta fram och genomföra nationella skolutvecklingsprogram och myndigheten erbjuder för närvarande stöd för lärare om kritisk användning av nätet, att leda och lära i tekniktäta klassrum och digitalt berättande. Skolverket arbetar även med att ta fram ytterligare stöd för lärare, skolledare och annan personal i skolan. Regeringen har också i regleringsbrevet för 2017 gett Skolverket i uppdrag att främja digitaliseringen inom skolväsendet och underlätta för skolor och huvudmän att ta tillvara digitaliseringens möjligheter i undervisning och i administration.

Den kommande strategin är regeringens svar för att möta och ta tillvara potentialen i digitaliseringen, för skolutveckling och för utvecklandet av undervisningen. Den ska bidra till att stärka förutsättningarna för en utbildning av hög och likvärdig kvalitet som även ger alla barn och alla elever, unga som vuxna, den digitala kompetens som behövs i ett allt mer teknikorienterat arbets- och samhällsliv.

Stockholm den 1 februari 2017

Gustav Fridolin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.