Dialogen med Danmark innan beslutet om inreseförbud
Skriftlig fråga 2021/22:698 av Rasmus Ling (MP)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-01-04
- Överlämnad
- 2022-01-07
- Anmäld
- 2022-01-11
- Svarsdatum
- 2022-01-19
- Sista svarsdatum
- 2022-01-19
- Besvarad
- 2022-01-19
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Anna Hallberg (S)
Tisdagen den 16 mars 2021 var det en särskild debatt i riksdagen om gränshinder inom Norden och situationen i gränsregionerna, mot bakgrund av det som skett under pandemin, med hastigt uppkomna gränshinder och undermåligt samarbete. Statsrådet Anna Hallberg företrädde då regeringen och avslutade sitt inledningsanförande med följande:
Just därför har jag för mina nordiska kollegor presenterat ett förslag på en modell som ålägger oss ett mycket tydligare gemensamt ansvar för våra gränsregioner. Vi måste få en bättre dialog och en bättre samordning innan beslut. Vi måste gemensamt förutse negativa konsekvenser och hantera dessa. Vårt nordiska samarbete måste vara bättre rustat för att hantera kriser här och nu och i framtiden.
Två dagar innan julafton 2021, den 22 december, införde regeringen krav på negativt covidtest för inresa till Sverige. Beslutet gällde omedelbart och fick naturligtvis svåra konsekvenser för pendlare och andra resande. Bilköerna på Öresundsbron blev kilometerlånga, och situationen på tågen blev kaotisk.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:
Hur skedde dialogen och samordningen med Danmark innan beslutet om inreseförbud till Sverige fattades?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:698 besvarad av Statsrådet Anna Hallberg (S)
Svar på fråga 2021/22:698 av Rasmus Ling (MP) Dialogen med Danmark innan beslutet om inreseförbud
Rasmus Ling har frågat mig hur dialogen och samordningen med Danmark skedde innan beslut om stärkta gränsrestriktioner infördes den 22 december.
Med anledning av den senaste tidens ökade smittspridning, inklusive i vårt närområde, har såväl Sverige som andra nordiska länder infört nya inreserestriktioner.
Baserat på erfarenhet av hur gränsregionerna drabbats av pandemin har de nordiska länderna i olika skeden gjort en rad undantag för att hantera de negativa konsekvenserna för gränsregionerna. I fråga om den aktuella förordningen gjorde Sverige exempelvis undantag för de som pendlar på grund av arbete eller studier, personer med trängande familjeskäl samt de som transiterar till och från Bornholm. Innan beslutet togs var jag i kontakt med bland annat Danmarks minister för nordiskt samarbete Flemming Møller Mortensen, liksom övriga nordiska samarbetsministrar. Det pågår en kontinuerlig kontakt på såväl politisk som tjänstepersonsnivå i den nordiska kretsen för att utvärdera effekterna av inrestriktionerna och vid behov justera dem.
Det faktum att det idag finns en ökad medvetenhet om och dialog kring de negativa konsekvenserna för gränsregionerna är självfallet positivt, men det finns fortsatt ett behov av en mer strukturerad dialog och gemensam analys. Detta är något jag, som minister för nordiska frågor, fortsatt kommer att verka för.
Stockholm den 19 januari 2022
Anna Hallberg
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.