Det ökade förtrycket på Kuba
Skriftlig fråga 2014/15:492 av Maria Weimer (FP)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-05-05
- Överlämnad
- 2015-05-05
- Anmäld
- 2015-05-06
- Svarsdatum
- 2015-05-13
- Sista svarsdatum
- 2015-05-13
- Besvarad
- 2015-05-13
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Den 17 december 2014 meddelade USA och Kuba att de ämnar återupprätta de diplomatiska förbindelserna. Samtidigt meddelade USA att man lättar på handelsembargot och på de ekonomiska sanktionerna. Förhoppningen om en annan framtid började spira på Kuba. Många är vi som också hoppades på en ökad respekt för mänskliga fri- och rättigheter.
Utvecklingen pekar tyvärr på det motsatta. Den historiska upptiningen i relationen mellan USA och Kuba verkar ha skapat nya spänningar mellan ett samhälle som vill utvecklas ekonomiskt och den allt tuffare repression som Castroregimen gjort sig skyldig till efter den 17 december. Människorättsorganisationer vittnar om ett ökat förtryck mot oppositionen och ett växande antal arresteringar, som riktat sig bland annat mot organisationen Las Damas de Blanco.
I den utrikespolitiska debatten i februari i år framförde utrikesministern att en återupprättad bilateral dialog är en viktig komponent i regeringens engagemang för demokrati, mänskliga rättigheter och reformer på Kuba och den 8–10 maj besöker kabinettsekreterare Annika Söder landet. Folkpartiet utgår från att den ökade repressionen mot oppositionen kommer att stå högt upp på kabinettsekreterarens agenda i samtalen med såväl företrädare för den demokratiska oppositionen som den kubanska regimen.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:
Vilka besked kommer utrikesministern att genom kabinettsekreteraren avkräva företrädare för den kubanska regimen vad gäller frågan om det ökande förtrycket av oliktänkande på Kuba?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:492 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister
Utrikesdepartementet |
Utrikesministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:492 av Maria Weimer (FP) Det ökade förtrycket på Kuba
Maria Weimer har frågat mig vilka besked jag genom kabinetts-sekreteraren avsåg att avkräva företrädare för den kubanska regimen vad gäller frågan om det ökade förtrycket av oliktänkande i Kuba.
Situationen beträffande de medborgerliga och politiska rättigheterna i Kuba uppvisar fortsatt brister. Tillförlitlig statistik saknas dock och bedömningarna går isär om huruvida läget har förvärrats eller är oförändrat efter närmandet med USA som inleddes i december 2014.
Kabinettssekreteraren besökte Kuba den 7-9 maj. Det var det första bilaterala besöket på politisk nivå på 18 år. Under den senaste tiden har en rad höga företrädare för europeiska och andra länder besökt Kuba. Vid de bilaterala överläggningarna med företrädare för den kubanska regeringen redogjorde kabinettssekreteraren för den svenska regeringens oro för situationen beträffande de mänskliga rättigheterna i landet. Hon uppmanade Kuba att ratificera FN:s grundläggande konventioner rörande de mänskliga rättigheterna. Under besöket träffade kabinettssekreteraren också företrädare för det civila samhället, bl.a. hbtq-rörelsen, och den katolska kyrkan.
Stockholm den 13 maj 2015
Margot Wallström
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.