Det digitala utbildningsprotokollet

Skriftlig fråga 2016/17:900 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-20
Överlämnad
2017-02-21
Anmäld
2017-02-22
Svarsdatum
2017-03-01
Sista svarsdatum
2017-03-01
Besvarad
2017-03-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Sveriges förarutbildningssystem och människors väg till ett körkort har stor betydelse, både för enskilda och för samhället i stort. Vi vet att ett körkort ökar möjligheterna att få ett arbete, men det finns stora problem med systemet som det fungerar i dag. Allt fler underkänns vid körkortsproven, med ökade kostnader och köer som följd. Problemen med illegal trafikskoleverksamhet, så kallade svarta körskolor, eskalerar. De lagliga och godkända trafikskolorna får allt större problem att klara konkurrensen från de illegala trafikskolorna och många människor luras att betala stora summor för körlektioner av outbildade handledare. Sammantaget kan man konstatera att en analys och översyn av det svenska förarutbildningssystemet behövs skyndsamt.

I nuläget pågår ett utvecklingsarbete med det som kallas för det digitala utbildningsprotokollet, DUP. Syftet med DUP är att tydliggöra kunskapsmålen, underlätta handledarens arbete, främja samarbetet mellan handledare och trafikskola, öka andelen godkända förarprov och försvåra för svart verksamhet. Föresatsen är att verktyget ska vara lätt att använda, både för trafikskolorna och för de privata handledarna och samtidigt ställa krav på Bank-id och spårbarhet till samtliga aktörer som finns runt en körkortsaspirant. DUP är ett verktyg som både myndigheter och branschen hoppas kan ge förbättrad kunskapsinhämtning samtidigt som det ökar trafiksäkerheten och minskar den illegala trafikskoleverksamheten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Fortskrider arbetet med att utveckla det digitala utbildningsprotokollet som planerat och ser statsrådet detta arbete som ett sätt att höja kunskapsnivån hos elever samtidigt som det kan bli ett arbetsverktyg för att stävja den illegala körskoleverksamheten?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:900 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2017/01354/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:900 av Boriana Åberg (M) Det digitala utbildningsprotokollet

Boriana Åberg har frågat mig om arbetet fortskrider som planerat med att utveckla det digitala utbildningsprotokollet och om jag ser detta arbete som ett sätt att höja kunskapsnivån hos elever samtidigt som det kan bli ett arbetsverktyg för att stävja den illegala körskoleverksamheten.

Nollvisionen utgör grunden för Sveriges trafiksäkerhetsarbete och en viktig del i detta arbete är att ge blivande körkortstagare en god förarutbildning. Det är därför viktigt att seriösa företag i trafikskolebranschen inte utkonkurreras av svart verksamhet som saknar tillstånd och inte betalar erforderliga skatter och avgifter.

Projektet med digitala utbildningsprotokoll (DUP) är en del i regeringens arbete för en god körkortsutbildning och säkra bilförare, och kommer att bidra till en konkurrens på lika villkor i trafikskolebranschen. Digitala utbildningsprotokoll riktar sig mot både privata handledare och trafikskolelärare och stärker handledarens roll och ansvar. Systemet säkerställer att eleven har förvärvat alla viktiga kunskaper som behövs innan den gör sitt kunskapsprov och körprov. DUP kommer även att innebära ett ökat samarbete mellan handledaren, trafikskolor och körkortstagaren. En illegal trafikskola får inte tillgång till det digitala utbildningsprotokollet, och på så sätt försvåras den illegala trafikskoleverksamheten.

Projektet med DUP pågår, men är förlängt till 2019, eftersom det har förekommit en del svårigheter att rekrytera handledare till projektet. Med anledning av detta har Statens väg- och transportforskningsinstitut, Sveriges Trafikskolors Riksförbund, Trafikverket och Transportstyrelsen gemensamt förbättrat det underlag som trafikskolorna behöver för att rekrytera handledare. Det nya underlaget är klart och projektet fortsätter därmed arbetet med att rekrytera 1 000 handledare och körkortstagare.

Förlängningen av projektet är nödvändigt för att underlaget ska vara av tillräckligt god kvalitet så att rätt slutsatser kan dras.

Stockholm den 28 februari 2017

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.