Den svenska modellen för viltförvaltning

Skriftlig fråga 2016/17:1692 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-28
Överlämnad
2017-06-29
Besvarad
2017-07-12
Sista svarsdatum
2017-07-12
Svarsdatum
2017-07-12
Anmäld
2017-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Den svenska modellen för viltförvaltning bygger sedan 1930-talet till mycket stor utsträckning på jägarnas frivilliga insatser. Denna modell har tjänat Sverige väl. Tack vare dessa frivilliga insatser har livskraftiga viltstammar kunnat växa fram, och ett stort kunnande och ansvarstagande hos svenska jägare byggts upp. Att organisera dessa utanför den ideella sektorn skulle sannolikt bli mycket svårt och kostsamt.

I svaret (Dnr N2017/04317/FJR) på min fråga om Viltvårdsfonden (2016/17:1624) svarar statsrådet Sven-Erik Bucht att en översyn pågår, men han kan inte svara på min konkreta fråga: om regeringen är beredd att svara EU-kommissionen att ideella föreningar inte omfattas av reglerna för offentlig upphandling. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Är statsrådet och regeringen beredd att överge den svenska modellen för viltförvaltning?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1692 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2017/04510/FJR

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1692 av Lars Beckman (M) Den svenska modellen för viltförvaltning

Lars Beckman har frågat mig om jag och regeringen är beredd att överge den svenska modellen för viltförvaltning.

Viltförvaltning är en viktig fråga som berör många olika intressen, särskilt på landsbygden. Viltförvaltning ska bedrivas adaptivt och regionaliserat samt präglas av långsiktig hållbarhet som hanterar de möjligheter och problem som viltet skapar. Frågor om viltförvaltning är av nationellt intresse, och viltet är en resurs. Naturvårdsverket är ansvarig myndighet för genomförandet av Sveriges viltförvaltningspolitik och enligt 3 § 19 p. förordningen (2012:989) med instruktion för Naturvårdsverket, ansvarig för frågor om jakt och vilt enligt jaktlagstiftningen.

Praktisk operativ viltförvaltning, som sker i fält, behöver lokal förankring och frivilligas insatser. På landsbygden är därför enskildas kunskaper och engagemang i dessa frågor mycket betydelsefulla. Jägarorganisationerna och Svenska Kennelklubben bidrar med mycket viktiga kompetenser. Inom svensk viltförvaltning vill jag även nämna viltforskning, t.ex. hos Statens veterinärmedicinska anstalt och Sveriges lantbruksuniversitet samt via Naturvårdsverket. Arbetet som bedrivs genom Nationella Viltolycksrådet, som skapat en organisation för eftersök av trafikskadat vilt, är också viktigt. Svenska Jägareförbundet har sedan många år i uppdrag att ansvara för att utföra delar av viltvården och jakten i Sverige och får för dessa ändamål medel genom särskilda regeringsbeslut. Det finns även andra organisationer som bidragit och bidrar med värdefulla insatser och kompetenser inom viltförvaltningen.

För mig är det angeläget att värna den höga kvaliteten i svensk viltförvaltning, som är en viktig landsbygdsfråga.

Stockholm den 11 juli 2017

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.