Den nya gymnasieutredningen
Skriftlig fråga 2014/15:394 av Roger Haddad (FP)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-04-08
- Överlämnad
- 2015-04-09
- Anmäld
- 2015-04-10
- Svarsdatum
- 2015-04-15
- Sista svarsdatum
- 2015-04-15
- Besvarad
- 2015-04-15
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Aida Hadzialic (S)
Regeringen meddelade nyligen vid en presskonferens att man tillsätter en utredare som ska se över gymnasieskolans program, utredningen En attraktiv gymnasieutbildning för alla. Dels gäller det frågan om obligatorium, dels gäller det om allmän högskolebehörighet på samtliga nationella program, inklusive de yrkesförberedande programmen. Den nuvarande gymnasiereformen trädde i kraft höstterminen 2011 och de första eleverna i detta upplägg tog studenten sommaren 2014.
Bakgrunden till att den dåvarande alliansregeringen gjorde om gymnasiet var att man ville minska avhoppen, öka genomströmningen och inte minst stärka kopplingen på de yrkesinriktade programmen till arbetslivet genom ökat inslag av praktiska moment och lärlingsutbildningar.
Statsrådet Aida Hadzialic (S) aviserade vid presskonferensen ett par områden som särskilt ska belysas. Likalydande förslag är föremål för behandling i riksdagens utbildningsutskott och kammare. När riksdagens utskott har diskuterat frågor kring obligatorium eller krav på allmän högskolebehörighet på yrkesprogrammen har en majoritet i riksdagens utskott avvisat regeringspartiernas förslag.
Mot bakgrund av att den nuvarande gymnasiereformen relativt nyligen trädde i kraft samt att utbildningsutskottet avvisat regeringspartiernas planer inom gymnasieskolan blir frågan:
Vad vill statsrådet och regeringen uppnå med tillsättningen av denna nya gymnasieutredning?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:394 besvarad av Aida Hadzialic (S), statsråd
Dnr U2015/2139/GV | ||
Utbildningsdepartementet |
Gymnasie- och kunskapslyftsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:394 av Roger Haddad (FP) Den nya gymnasieutredningen
Roger Haddad har frågat mig om vad jag och regeringen vill uppnå med tillsättningen av den nya gymnasieutredningen, En attraktiv gymnasieutbildning för alla.
Många av de förändringar som genomfördes i samband med gymnasiereformen 2011 var bra och bör ligga fast. Det är dock naturligt att gymnasieskolan behöver fortsätta utvecklas och det arbetet bör bygga vidare på centrala delar i den senaste gymnasiereformen.
Regeringens mål är att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning. Utredningens uppdrag är att analysera och föreslå åtgärder för att det målet ska uppnås (dir 2015:31). En central del i gymnasiereformen var att yrkesprogrammen inte innehåller de kurser som leder till grundläggande behörighet till högskolan. Den förändringen kan ha bidragit till det kraftigt minskande intresset för gymnasial yrkesutbildning efter 2011. Därför ska utredningen lämna förslag som innebär att de nationella programmen i gymnasieskolan ger en bred gemensam kunskapsbas. Utredaren ska bl.a. föreslå hur elevens rättighet att läsa de kurser som leder tillgrundläggande behörighet till högskolan kan stärkas.
Det är väsentligt att alla gymnasieelever får utveckla och använda sin fantasi och kreativitet. Av dessa skäl ska den nya gymnasieutredningen också analysera och föreslå hur alla nationella program i gymnasieskolan kan innefatta ett estetiskt ämne.
Arbetsmarknaden och samhället förändras kontinuerligt. Det gör att utbildningsutbudet i gymnasieskolan kan behöva ses över mer regelbundet än i dag. Möjligheten till fortlöpande justeringar av de nationella programmen i gymnasieskolan kan därför behöva utvecklas.
Stockholm den 15 april 2015
Aida Hadzialic
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.