Den internationella poststrategin
Skriftlig fråga 2016/17:1691 av Mattias Bäckström Johansson (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-06-27
- Överlämnad
- 2017-06-28
- Svarsdatum
- 2017-07-12
- Sista svarsdatum
- 2017-07-12
- Anmäld
- 2017-08-31
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Peter Eriksson (MP)
Utvecklingsländerna, inklusive Kina har haft särskilt förmånliga postregler som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Dessa dåtida förmånliga regler har genererat nutida handelsfördelar för bland annat China Post och kinesiska e-handelsföretag.
Dessa ekonomiska lättnader för det statliga ägda China Post drabbar särskilt den globala e-handeln och betyder förenklat att bland annat vissa europeiska mottagarländers postsystem subventionerar utgående försändelser från Kina. Detta är något som särskilt har missgynnat de nordiska länderna och dess e-handelsföretag.
I september 2016 skulle dock en ny global poststrategi tas fram i Turkiet, den så kallade Istanbul World Postal Strategy. Frågor som skulle behandlas på konferensen var bland annat dessa ekonomiska lättnader och terminalavgifter (så kallade terminal dues) för olika utvecklingsländer.
I sammanhanget bör även nämnas att Universal Postal Union (UPU) 2016 släppte en rapport (Integrated Index For Postal Development) som rankar Kina väldigt högt. Av 170 länder rankas Kina totalt sett på en 9:e plats och Sverige hamnar på en föga smickrande 36:e plats. Kina kommer även på 1:a plats gällande reach, or global postal Connectedness.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:
Bedömer statsrådet att China Post fortfarande är i behov av ekonomiska lättnader i terminalavgiftssystemet vid frakt till Sverige och vilka åtgärder avser statsrådet i annat fall att vidta för att denna ordning ska kunna ändras?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1691 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)
Dnr N2017/04464/D | ||
Näringsdepartementet |
Bostads- och digitaliseringsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1691 av Mattias Bäckström Johansson (SD) Den internationella poststrategin
Mattias Bäckström Johansson har frågat mig om jag bedömer att China Post fortfarande är i behov av ekonomiska lättnader i terminalavgiftssystemet vid frakt till Sverige och vilka åtgärder jag i annat fall avser att vidta för att denna ordning ska kunna ändras.
Först vill jag klargöra att det vore direkt olämpligt av mig att uttala mig om den ekonomiska situationen för den av den kinesiska staten ägda postoperatören China Post.
Systemet för terminalavgifter handlar om avgifter mellan nationellt ansvariga postoperatörer för gränsöverskridande postbefordran inom FN:s fackorgan för postfrågor Världspostföreningen/Universal Postal Union (UPU). Sverige har varit medlem av UPU sedan 1875 och systemet för terminalavgifter har funnits sedan 1969. Sedan början av 2000-talet har reformeringen av terminalavgifterna varit en av de viktigaste frågorna för Sverige vid UPU-kongressen, som hålls vart fjärde år. Senaste kongressen var hösten 2016. Sverige har arbetat och fortsätter arbeta tillsammans med andra europeiska länder för att reformeringen av terminalavgiftssystemet ska gå så snabbt som möjligt, bland annat för att snedvridning av konkurrensen ska minska.
Stockholm den 11 juli 2017
Peter Eriksson
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.