Deltagare på Stockholm Internet Forum
Skriftlig fråga 2013/14:635 av Maria Ferm (MP)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-05-21
- Överlämnad
- 2014-05-21
- Anmäld
- 2014-05-26
- Besvarad
- 2014-05-28
- Sista svarsdatum
- 2014-05-28
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Carl Bildt (M)
Den 26 maj 2014 startar Stockholm Internet Forum (SIF). Talarlistan har enligt uppgifter fastställts av Utrikesdepartementet efter förslag från bland andra stiftelsen Punkt SE. I deras förslag till deltagare ingick Edward Snowden, Glenn Greenwald och Laura Poitras. De är tre viktiga personer bakom avslöjanden av hur amerikansk säkerhetstjänst avlyssnar och samlar in stora delar av världens kommunikation och hur den analyseras.
Edward Snowdens namn rödmarkerades efter granskningen hos UD, vilket anses betyda att personen inte får bjudas in. UD har ännu inte lämnat någon kommentar om varför Snowden inte fick bjudas in. Kommentaren om Glenn Greenwald är att han har diskuterats och behöver diskuteras mer och han finns således inte heller med på listan över talare. Den som återstår är Laura Poitras, som själv tackat nej till inbjudan att tala.
Utrikesdepartementets agerande kan tolkas som att man inte vill att de personer som avslöjat den amerikanska massövervakningen av världens medborgare, företag, organisationer och myndigheter ska få komma till tals i Sverige. Samtidigt ska SIF handla om bland annat övervakning och dataskydd.
Min fråga till utrikesministern är därför varför Edward Snowden ströks från listan på talare vid Stockholm Internet Forum.
Svar på skriftlig fråga 2013/14:635 besvarad av Maria Ferm (MP)
Utrikesdepartementet |
Utrikesministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2013/14:635 av Maria Ferm (MP) Deltagare på Stockholm Internet Forum
Maria Ferm har frågat mig varför Edward Snowden ströks från listan
av talare vid Stockholm Internet Forum (SIF).
UD har tagit emot mer än 1500 förslag på deltagare till årets SIF. Förslagen har kommit från våra utlandsmyndigheter, Sida, .SE samt från andra organisationer och enskilda individer. Dessutom har man kunnat nominera sig själv eller någon annan via SIF:s hemsida.
Syftet med årets SIF är att diskutera övervakning, skyddet av privatlivet och kontroll och på vilket sätt det har betydelse för global utveckling. SIF är den enda internationella konferens i sitt slag där nord möter syd för att diskutera nätfrihetsfrågor ur ett utvecklingsperspektiv.
Vid urvalet av deltagare till SIF har en rad hänsyn tagits, bl.a. till att minst hälften av deltagarna ska vara från låg- och medelinkomstländer och att deltagarnas bakgrund ska vara relevant och bidra till mångfald i diskussionen. Närmare beslut i denna fråga har tagits löpande och utan någon annan politisk prövning.
Stockholm den 28 maj 2014
Carl Bildt
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.