Till innehåll på sidan

Covid-19-vaccinering av svensk militär personal i utlandstjänst

Skriftlig fråga 2020/21:2711 av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-04-29
Överlämnad
2021-04-29
Anmäld
2021-04-30
Sista svarsdatum
2021-05-12
Svarsdatum
2021-05-19
Besvarad
2021-05-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Under pågående coronapandemi fortsätter Försvarsmakten sina internationella åtaganden. Under ett besök från Försvarsmakten i försvarsutskottet framkom att svensk militär personal som skickas på utlandsuppdrag ej prioriteras i vaccinkön trots att exempelvis FN uppmanar alla deltagarländer i Minusmainsatsen i Mali att vaccinera alla sina trupper

I FN:s riktlinjer för dess vaccinationsprogram för FN-anställda framkommer att FN kommer att ta ansvar för vaccinering av sin personal vars hemländer ej har ett nationellt vaccinationsprogram. Bland frågor och svar om ”UN System-Wide Covid-19 Vaccination Programme” framkommer under punkt 2 d att detta inkluderar bland annat militär personal.

Frågorna och svaren återfinns här: https://www.un.org/sites/un2.un.org/files/coronavirus_v​accinefaq.pdf.

Eftersom Sverige har ett nationellt vaccinationsprogram omfattas inte Sveriges FN-trupper av detta.

Att i den svenska vaccinkön prioritera den som löper störst risk att drabbas av allvarlig sjukdom och död i covid-19 är viktigt. I fas 2 innefattas personal som kommer i nära kontakt med dessa personer, vilket också är av stor vikt. Fas 3 innefattar personer med ett tillstånd som innebär svårigheter att följa råden om smittskyddande åtgärder. Det är först i fas 4 som svenska soldater innefattas.

Med största sannolikhet innebär detta att de som skickas på tjänstgöring utomlands vecka 22, 23 och 24 ej hinner bli vaccinerade.

Det går inte att förutse vilka situationer denna militära personal kommer att stöta på och hur detta påverkar deras möjlighet att följa restriktioner. Därtill kan smittläget väl på plats vara svårt att överblicka och leda till stora komplikationer ur ett operativt perspektiv.

Denna svenska militära personal skickas utomlands på uppdrag av riksdagen – detta med fara för livet. Staten och därmed regeringen bör därför ta ansvar för dessa soldaters skydd mot covid-19.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kommer ministern att verka för att de soldater som på riksdagens uppdrag skickas på tjänstgöring utomlands vecka 22, 23 och 24 blir vaccinerade mot covid-19 innan avresa?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2711 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/ 03954 S 2021/04256 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2711 av Camilla Waltersson Grönvall (M)
Covid-19-vaccinering av svensk militär personal i utlandstjänst och fråga 2020/21:2806 av Björn Söder (SD) Covidvaccinering för utlandssoldater

Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig om jag kommer verka för att de soldater som på riksdagens uppdrag skickas på tjänstgöring utomlands vecka 22, 23 och 24 blir vaccinerade mot covid-19 innan avresa.

Björn Söder har frågat försvarsministern om ministern är beredd att vidta några åtgärder för att möjliggöra att våra utlandssoldater ska erbjudas vaccin mot covid-19 innan utlandstjänstgöringen.

Frågan har överlämnats till mig.

Låt mig inleda med att Försvarsmaktens anställda gör ett otroligt viktigt arbete och att det görs mycket stora insatser från stat, myndigheter och regioner för att vaccinationsarbetet ska gå så fort som möjligt.

Försvarsmaktens åtaganden i internationella militära insatser pågår fortsatt under pandemin och idag finns ett antal hundra personer på plats i länder som är drabbade av krig och konflikter. Den utsända personalen befinner sig ofta i särskilt utsatta situationer med svårigheter att följa smittskyddande åtgärder och hålla avstånd. Därtill finns en risk att utsänd personal sprider smitta i det land de verkar i. Mot bakgrund härav har bland annat FN, EU, Nato och partnerländer inkommit med krav respektive önskemål om att Försvarsmaktens personal ska vaccineras mot covid-19.

Regeringen ser att det är av högsta vikt att utsänd personal i militära insatser kan utföra sina uppdrag i enlighet med de förväntningar som finns, och att de kan göra det på ett smittsäkert sätt för att minska risken att smitta sprids i det land de verkar i. Regeringen har därför gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att säkerställa att Försvarsmaktens personal som deltar i internationella militära insatser kan erbjudas vaccination mot covid-19. Uppdraget ska pågå till dess att regionerna själva kan ombesörja vaccinationen av denna grupp.

Stockholm den 19 maj 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.