Byggnation av små kärnkraftsreaktorer
Skriftlig fråga 2021/22:1780 av Markus Wiechel (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-06-29
- Överlämnad
- 2022-06-30
- Besvarad
- 2022-07-14
- Sista svarsdatum
- 2022-07-14
- Svarsdatum
- 2022-07-14
- Anmäld
- 2022-09-05
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)
Vattenfall har meddelat att man avser att starta en förstudie om att bygga två små modulära reaktorer, så kallade SMR, vid Ringhals. Detta är möjligt till följd av att två gamla reaktorer lagts ned där, vilket innebär att byggnationen av de två nya inte kräver lika många nya tillstånd. Företaget är också sedan tidigare med i ett projekt i Estland som försöker utveckla sådana här reaktorer, vilka ses som lovande för framtiden. Dessa kommer att ha en effekt på omkring 300 megawatt och är ungefär tredjedel så stora som en traditionell kärnkraftsreaktor (med en effekt på mer än 1 000 megawatt). Vi ser också hur energijätten Uniper sedan tidigare har redogjort för sina ambitioner att tillsammans med forskningsbolaget Blykalla bygga en småskalig experimentreaktor vid Oskarshamns kärnkraftverk.
Det är naturligtvis mycket välkommet och visar att tekniken påtagligt går framåt väldigt snabbt. Fossilfria samt stabila kraftslag behövs för att vårt samhälle ska klara sig i framtiden. Vidare är det ett glädjande besked efter att man med regeringens goda minne sorgligt nog och utan anledning stängt fullt fungerande reaktorer, vilket orsakat chockhöjda elpriser (som i vardagligt tal kommit att kallas sossepriser).
Den kommande förstudien beräknas vara klar vid årsskiftet 2023/24. Enligt personer inom branschen kan nya regler för kärnkraft därför möjliggöra att de två potentiella reaktorerna skulle kunna vara i produktion i början av 2030-talet. Det bygger dock på att tillstånd och andra kringliggande faktorer flyter på utan problem.
Kärnkraften står för cirka 30 procent av elproduktionen i Sverige och är en mycket viktig komponent i kampen för en positiv klimatomställning. När Sverige hade ett bättre och mer stabilt elsystem, som dessutom inte kostade i närheten av de hutlösa priser vi sett i dag, stod kärnkraften för en betydligt större andel.
Mot bakgrund av ovanstående önskas statsrådet Khashayar Farmanbar svara på följande fråga:
Avser statsrådet agera i syfte att snabba på samt underlätta etableringen av nya, små kärnkraftsreaktorer, och kan vi förvänta oss att statsrådet vidtar åtgärder i syfte att möjliggöra regelförenklingar som efterfrågas av branschen?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1780 besvarad av Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)
Svar på fråga 2021/22:1780 av Markus Wiechel (SD)
Byggnation av små kärnkraftsreaktorer, samt fråga 2021/22:1788 av Björn Söder (SD) Etablering av små modulära kärnkraftverk
Markus Wiechel har frågat mig om jag avser agera i syfte att snabba på samt underlätta etableringen av nya små kärnkraftsreaktorer, och om vi kan förvänta oss att jag vidtar åtgärder i syfte att möjliggöra regelförenklingar som efterfrågas av branschen. Björn Söder har frågat om jag kommer ta initiativ till lagändring för att snabba på processerna kring att etablera nya små kärnreaktorer, SMR, i landet och möjliggöra nyetablering av kärnkraft i Sverige. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.
Kärnkraften är en viktig del av svensk elproduktion och kommer sannolikt vara det under lång tid framöver. Det är viktigt att regelverken är moderna och utvecklas när tekniken utvecklas. Regeringen kommer därför att ge Strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag att se över vilken utveckling av regelverket och andra åtgärder som behövs för att vi ska kunna utnyttja både befintlig och framtida kärnkraft. Uppdraget kommer att omfatta nya föreskrifter för ny reaktorteknik såsom små modulära reaktorer.
Energipolitiken är ett område som är grundläggande för hela samhällets infrastruktur, för klimatomställningen, för vårt näringsliv och för hushållens elräkningar. Det kräver samling och regeringen bjuder därför in till nya breda energipolitiska samtal efter valet.
Stockholm den 14 juli 2022
Khashayar Farmanbar
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.