Buller och byggande

Skriftlig fråga 2014/15:81 av Caroline Szyber (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-11-19
Överlämnad
2014-11-19
Anmäld
2014-11-20
Svarsdatum
2014-11-26
Sista svarsdatum
2014-11-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

I Sverige råder en stor brist på bostäder. Behovet av nya bostäder som dessutom kan ligga i nära anslutning till befintliga kommunikationer och potentiella arbetsplatser stimulerar förtätningen i våra städer. Det gör att även bullerutsatta boendemiljöer är intressanta för bostadsproduktion.

Planeringen av bostäder i dessa miljöer försvåras dock av svåröverblickbar lagstiftning. Dynamiken mellan plan- och bygglag harmoniserar dåligt med krav på skyddsåtgärder från miljöbalken. Till detta kommer också statliga och kommunala regler samt myndighetstolkningar. Kostnader kan tillkomma vid upplevt obehag, och verksamheters omfattning kan begränsas, allt på grund av den höga osäkerhet som skapats av oklara och icke samordnade regler.

Sommaren 2014 beslutade riksdagen om att samordna bullerhanteringen enligt plan- och bygglagen med motsvarande enligt miljöbalken. De nya reglerna träder i kraft den 1 januari 2015. Syftet med de nya bestämmelserna är att skapa ökad förutsägbarhet i planeringen av bostäder. När de nya reglerna träder i kraft ska de bullervärden som fastställs i planskedet även gälla i efterföljande tillsynsärenden enligt miljöbalken. Det var ett första, och viktigt, steg i en bättre hantering av buller. Nu väntar bostads- och byggbranschen på nästa steg och det är de nya riktvärdena för buller som ska hanteras på förordningsnivå. Dagens riktvärden vilar på en infrastrukturproposition från 1997 och är inte fastställda i förordning. Med bullervärden på förordningsnivå blir hanteringen tydligare och mer förutsägbar.

Med de höjda riktvärden som alliansregeringen föreslog skulle antalet smålägenheter i exempelvis Stockholm kunna öka radikalt. Enskilda projekt visar på en 40–60-procentig ökning av antalet ettor och studentlägenheter då problemet med att ordna en så kallad tyst sida elimineras i de allra flesta fall med det förslag som alliansregeringen remitterat. Flera kommuner, däribland Stockholms stad, har vid flera tillfällen lyft fram bullerhanteringen som en av de enskilt största hindren för planeringen av nya bostäder i en förtätad stadsmiljö.

Då syftet var att de nya riktvärdena skulle träda i kraft den 1 januari 2015 vill jag fråga statsrådet Mehmet Kaplan:

När ämnar statsrådet och regeringen besluta om nya riktvärden för buller?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:81 besvarad av Mehmet Kaplan (MP), statsråd

Dnr S2014/8226/PBB

Socialdepartementet

Bostads- och stadsutvecklingsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:81 av Caroline Szyber (KD) Buller och bostadsbyggande

Caroline Szyber har frågat mig när regeringen ämnar besluta om nya riktvärden för buller.

I samband med remissbehandlingen av förslaget till förordning om riktvärden för trafikbuller har omfattande synpunkter inkommit till Regeringskansliet. Ett arbete pågår nu med att analysera dessa synpunkter och regeringen avser att ta ställning i frågan så fort som möjligt.

Stockholm den 25 november 2014

Mehmet Kaplan

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.