Brottsutredningar om tvångsäktenskap

Skriftlig fråga 2016/17:779 av Tina Ghasemi (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-01
Överlämnad
2017-02-02
Anmäld
2017-02-03
Svarsdatum
2017-02-08
Sista svarsdatum
2017-02-08
Besvarad
2017-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Tvångsäktenskap är ett grovt övergrepp av den personliga integriteten. Den som drabbas tvingas att ge upp sin frihet och självständighet. I äktenskapet är det vanligt att den drabbade utsätts för olika typer av övergrepp som medför allvarliga risker för liv och hälsa. Risken är dessutom stor att den drabbade hamnar i ett livslångt beroendeförhållande till personen den tvingats gifta sig med. Att motverka tvångsäktenskap och andra uttryck för hedersförtryck är därför en av de viktigaste jämställdhetsutmaningar vi står inför.

Åklagarmyndigheten fick i mars 2016 i uppdrag av regeringen att granska samtliga uppdrag som anmälts till åklagare avseende brotten äktenskapstvång (inklusive försök och förberedelse till detta brott) och vilseledande till tvångsäktenskapsresa. Granskningen visar att i cirka hälften av förundersökningarna har förhör med misstänkt inte hållits.

Att förhör med misstänkta inte hålls påverkar möjligheten att föra ärenden till åtal och ge upprättelse åt dem som drabbas av det fruktansvärda övergrepp på frihet och självständighet som ett tvångsäktenskap innebär.

Med anledning av det som anförs ovan vill jag därför fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad avser statsrådet och regeringen att vidta för åtgärder för att tillse att denna brist i rättskedjan rättas till framöver?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:779 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:779 av Tina Ghasemi (M) Brottsutredningar om tvångsäktenskap

Tina Ghasemi har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att tillse att förhör med misstänkta hålls i brottsutredningar om tvångsäktenskap.

Jag kan konstatera att under den tid som straffbestämmelserna om äktenskapstvång har varit i kraft så har endast ett fåtal polisanmälningar lett till åtal och fällande domar. Det är angeläget att få klarhet i vad detta beror på och vad som kan göras för att få till stånd en effektivare lagstiftning och tillämpning.

Åklagarmyndigheten har under våren 2016 på regeringens uppdrag granskat ärenden som anmälts till åklagare avseende äktenskapstvång, försök och föreberedelse därtill samt vilseledande till tvångsäktenskapsresa. I uppdraget ingick att analysera skälen till att inga åtal ännu hade väckts och att redogöra för vilken myndighetssamverkan som hade bedrivits under utredningsarbetet. Vidare skulle Åklagarmyndigheten bedöma om det finns behov av att vidta åtgärder för att utveckla och höja kvaliteten på brottsutredningarna samt stärka myndighetssamverkan i övrigt.

Resultatet av granskningen visar att nedläggningsbesluten i omkring hälften av ärendena har motiverats med att det saknats anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har begåtts. Denna motivering kan till exempel föreligga när målsäganden tagit tillbaka sin redogörelse för det misstänkta brottet. Om målsäganden ändrar sin redogörelse eller om andra nya omständigheter tillkommer är det upp till den enskilde åklagaren att bedöma huruvida ytterligare förhör ska hållas samt vilka övriga utredningsåtgärder som ska vidtas. I ovan nämnda granskning är Åklagarmyndighetens samlade bedömning att nedläggningsbesluten framstår som korrekta med endast några få undantag. I dagsläget arbetar Åklagarmyndigheten med att med utgångspunkt i resultatet av granskningen ta fram ett särskilt metodstöd för åklagare i brottsutredningar om tvångsäktenskap. Jag har förtroende för myndighetens arbete på området och jag följer utvecklingen noga.

Regeringen tar arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, däribland barn- och tvångsäktenskap, på största allvar. En rad åtgärder har genomförts på senare år i syfte att förebygga och bekämpa dessa brott samt för att utveckla samverkan mellan berörda myndigheter. Som ett ytterligare led i detta arbete avser vi att utvärdera 2014 års lagstiftning avseende äktenskapstvång (inklusive försök, förberedelse och stämpling därtill) samt vilseledande till tvångsäktenskapsresa. Det är regeringens avsikt att i detta syfte tillsätta en utredning under 2017.

Stockholm den 8 februari 2017



Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.