Brottsligheten mot våra äldre

Skriftlig fråga 2016/17:1625 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-19
Överlämnad
2017-06-20
Anmäld
2017-06-21
Svarsdatum
2017-06-28
Sista svarsdatum
2017-06-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Det finns kriminella individer och organiserade ligor som specifikt riktar in sig på att begå brott mot äldre. Gemensamt för dessa brott är att människor som kan ha svårare att värja sig utnyttjas. Detta är oacceptabelt och hänsynslöst. För att öka tryggheten hos våra äldre och motverka den här typen av brottslighet behövs mer kraftfulla insatser. Vi moderater föreslår därför ett flertal skärpta insatser mot brott som drabbar äldre: rättsväsendet måste se särskilt allvarligt på brott mot äldre, dessa brott måste förebyggas och utredas effektivt i hela landet och det behövs ett bättre stöd till äldre brottsoffer.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

Vad tänker statsrådet göra för att förebygga och bekämpa brottsligheten mot våra äldre som är extra utsatta?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1625 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:1625 av Sten Bergheden (M) Brottsligheten mot våra äldre

Sten Bergheden har frågat mig vad jag tänker göra för att förebygga och bekämpa brottsligheten mot våra äldre som är extra utsatta.

Brott mot äldre och funktionshindrade som kommer till Polismyndighetens kännedom utgörs vanligtvis av serierelaterade stölder och bedrägerier. Ofta rör det sig om ligor som reser runt i landet och riktar in sig på särskilt utsatta grupper. För att bekämpa den här typen av brott behöver polisen arbeta både utredande och förebyggande.

Polismyndigheten har exempelvis infört en nationell modell för brottssamordning för att effektivisera det brottsutredande arbetet vid bland annat seriebrottslighet. Brottssamordning innebär att polisen identifierar mönster i tillvägagångssätt och jämför spår från brottsplatser över hela landet för att undersöka om det finns gemensamma faktorer.

Vidare har polisregion Väst genom den s.k. CIRCA-gruppen ett nationellt ansvar avseende samordning av seriebrott som riktas mot just äldre och funktionshindrade. Uppdraget innefattar att ha ett helhetsperspektiv över brottsområdet. I arbetet ingår att identifiera seriebrott mot äldre i anmälningsflödet, identifiera misstänkta gärningsmän, initiera samordning av brott och ärenden, utreda brott, bistå med metod- och verksamhetsstöd till andra utredningsgrupper samt arbeta brottsförebyggande.

Polismyndighetens nationella bedrägericentrum (NBC) har de senaste åren haft ett nära samarbete med Pensionärernas riksorganisation (PRO) och Sveriges pensionärsförbund (SPF) för att försöka förhindra bedrägerier mot äldre. NBC har genomfört en kartläggning av bedrägerier mot äldre och har därefter skapat en nationell preventiv strategi för att hantera problematiken tillsammans med PRO, SPF och Brottsofferjouren.

Regeringen vill också skapa bättre förutsättningar för ett strukturerat brottsförebyggande arbete över hela landet på så väl lokal som regional och nationell nivå. Därför har en satsning på det brottsförebyggande arbetet lanserats. Satsningen innefattar ett nationellt brottsförebyggande program, en förstärkning av Brottsförebyggande rådets nationella stöd och samordning samt inrättandet av regionala samordnare vid länsstyrelserna.

Stockholm den 28 juni 2017

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.