Brott på byggarbetsplatser

Skriftlig fråga 2018/19:683 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-05-20
Överlämnad
2019-05-21
Anmäld
2019-05-27
Svarsdatum
2019-05-29
Sista svarsdatum
2019-05-29
Besvarad
2019-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Byggföretagen i Gävleborg och Sverige ser med växande frustration på hur inbrotten och stölderna ökar. Känslan av utsatthet bekräftas i ny statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Inbrottsstölderna på byggarbetsplatser ökade från 3 488 år 2013 till 5 584 förra året. Det innebär 2 096 fler stölder – en stegring med 60 procent på fem år.

Polisregion mitt – Gävleborg, Uppsala och Västmanlands län – är tyvärr inget undantag. Mellan 2015 och 2018 ökade antalet stölder från 239 till 411. Denna samhällsutveckling är förstås inte acceptabel.

Bygg- och arbetsmaskiner, ställningar, vitvaror och dörrar är några exempel på vad som försvinner från svenska byggarbetsplatser. Värdet rör sig uppskattningsvis om mer än 2 miljarder kronor per år. Inbrotten är ett särskilt stort problem för små och medelstora företag. Det finns till och med entreprenörer som tvingas räkna med stölder i sina anbud eftersom självrisken har ökat i takt med stölderna. Det är företagens ansvar att hålla ordning och reda på arbetsplatsen. Branschorganisationer uppmanar sina medlemmar att hålla en förteckning över serienummer/tillverkningsnummer för maskiner och verktyg. DNA-märkning och kameraövervakning bör också övervägas.

Men bygg- och anläggningsbranschen har inte kapacitet att bekämpa kriminaliteten ensam. Det är statens uppgift att se till att skydda både sina medborgare och näringslivet. Dels genom förebyggande arbete – brottsspaning – men självklart även genom att det ska finnas en risk för upptäckt och att brottslingarna helt enkelt blir dömda för de brott som de begår.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta i tjänsten för att vända den negativa utvecklingen i fråga om stölder på svenska byggarbetsplatser?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:683 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)




Svar på fråga 2018/19:683 av Lars Beckman (M)
Brott på byggarbetsplatser

Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta i tjänsten för att vända den negativa utvecklingen i fråga om stölder på svenska byggarbetsplatser.

Brottsligheten i Sverige medför många negativa konsekvenser för enskilda personer, företag och samhället i stort. Att som företagare bli utsatt för brott kan vara förödande för verksamheten. Brottligheten skadar också näringslivsklimatet i landet. Målet för regeringens kriminalpolitik är att minska brottsligheten, mot såväl företag som andra, och öka människors trygghet. Vi har därför vidtagit flera åtgärder för att stärka det brottsbekämpande och brottsförebyggande arbetet.

För att ge Polismyndigheten möjlighet att öka sin närvaro och kunna utreda fler brott har regeringen i en rad budgetar föreslagit och aviserat historiskt stora resursökningar till myndigheten. Målet är att Polismyndigheten fram till 2024 ska kunna växa från ca 30 000 anställda till ca 40 000 anställda.

Det är också viktigt att Sverige blir ett mindre attraktivt mål för utländska brottsnätverk som kommer till landet för att begå tillgreppsbrott. Mot den bakgrunden presenterade regeringen i början av februari 2018 ett åtgärdspaket på området. Arbetet med dessa åtgärder pågår. Exempelvis redovisades i januari i år en utredning med förslag på vissa straffrättsliga åtgärder som tar sikte på bl.a. organiserad tillgreppsbrottslighet. Förslagen har skickats på remiss och vi ser nu fram emot remissinstansernas synpunkter.

Regeringen har vidare gett Polismyndigheten i uppdrag att öka förmågan att bekämpa organiserad tillgreppsbrottslighet som begås av utländska brottsnätverk. Inom ramen för uppdraget ska också Polismyndigheten, Tullverket och Kustbevakningen analysera om myndigheterna genom en närmare samverkan dem emellan kan försvåra för utländska stöldligor att begå brott i Sverige.

Det är också angeläget att förstärka det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Regeringens brottsförebyggande program, Tillsammans mot brott, är det första nationella brottsförebyggande programmet på 20 år. Programmet innehåller gemensamma målsättningar inom alla politikområden. Statliga myndigheter, kommuner, civilsamhälle och näringslivet måste alla bidra i det brottsförebyggande arbetet.

Stockholm den 29 maj 2019

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.