Brott mot handlare
Skriftlig fråga 2021/22:1016 av Alexander Christiansson (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-02-03
- Överlämnad
- 2022-02-07
- Anmäld
- 2022-02-15
- Svarsdatum
- 2022-02-16
- Sista svarsdatum
- 2022-02-16
- Besvarad
- 2022-02-16
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)
Det ska vara tryggt att driva företag i Sverige, men verkligheten ser annorlunda ut. Snatteri, hot och rån är i dag vardag för alltför många. All brottslighet som drabbar landets företagare måste bekämpas, och ett stärkt rättsväsen är en grundsten för ett tryggare samhälle.
Den ökande brottsligheten har enorma konsekvenser för den enskilda företagaren och samhället i stort, vilket är ett allvarligt problem. I Tidningen Näringslivet skriver man om en enskild handlare i en medelstor stad i Sverige som har blivit rånad tre gånger på ett år. Det är bara ett exempel av flera, och det är en verklighet för många småföretagare i dag.
Enligt medlemsorganisationen Företagarna har var femte företagare övervägt att lägga ned sin verksamhet på grund av den ökande brottsligheten.
Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:
Vad tänker ministern, inom sitt ansvarsområde, göra för att få stopp på den destruktiva brottsutveckling som under lång tid har drabbat Sveriges småföretagare?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1016 besvarad av Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)
Svar på fråga 2021/22:1016 av Alexander Christiansson (SD)
Brott mot handlare
Alexander Christiansson har frågat mig vad jag tänker göra inom mitt ansvarsområde för att få stopp på den destruktiva brottsutveckling som under lång tid har drabbat Sveriges småföretagare.
Målet för näringspolitiken är att stärka den svenska konkurrenskraften och skapa förutsättningar för fler jobb i växande företag genom väl fungerande marknader med goda ramvillkor. Därutöver arbetar regeringen för att de jobb som skapas ska ha goda arbetsvillkor. Eftersom företagens förutsättningar och vardag påverkas även av åtgärder inom andra områden krävs ett samarbete mellan samtliga departement som berörs av frågan.
Regeringen har som en av tre prioriteringar att agera med full kraft för att bryta segregationen och tränga tillbaka det våld och den brottslighet som hotar samhällsgemenskapen. Alla myndigheter ska ha de verktyg, anställda och befogenheter som behövs för att bekämpa kriminalitet. Detta är en del av arbetet med att mobilisera hela samhället för att bryta den segregation som driver unga in i kriminalitet.
Precis som med all annan brottslighet ser regeringen allvarligt på brottslighet som drabbar butiker och butiksanställda, oavsett om det rör sig om hot, våld, stölder eller andra brott. Regeringen tog mot den bakgrunden initiativ till lagen (2021:34) om tillträdesförbud till butik, som trädde i kraft den 1 mars 2021.
För att stärka skyddet för butiker är även åtgärder för att förebygga, upptäcka och utreda brott av avgörande betydelse. Regeringen har under de senaste åren vidtagit en rad åtgärder för att förenkla användningen av kamerabevakning. Bland annat trädde en ny kamerabevakningslag (2018:1200) i kraft den 1 augusti 2018 som innebär att butiker inte längre behöver ett särskilt tillstånd för att få bedriva kamerabevakning.
Samtidigt med införandet av lagen om tillträdesförbud till butik skärptes också den straffrättsliga regleringen av tillgreppsbrott. Bland annat infördes en ny kvalifikationsgrund i straffbestämmelserna om grov stöld och grovt häleri för att markera allvaret i systematisk brottslighet av det slaget.
Vidare har Gängbrottsutredningen i sitt betänkande Skärpta straff för brott i kriminella nätverk (SOU 2021:68) lämnat förslag om skärpta straffskalor för olaga hot, grovt olaga hot och rån. Förslagen har remitterats och bereds nu i Regeringskansliet.
Det är också viktigt att personer som begår brott möts av en snabb och tydlig reaktion från rättsväsendet. Sedan 2018 pågår en försöksverksamhet med snabbare lagföring. Försöksverksamheten omfattar enklare brottsutredningar, där stöld från butik är en av de vanligast förekommande brottsmisstankarna. Handläggningstiden i rättskedjan har mer än halverats i de mål som omfattas av försöksverksamheten.
En tillgänglig polis, ett starkt rättsväsende och brottsförebyggande arbete, ett gott samarbete mellan berörda aktörer och en ändamålsenlig lagstiftning är viktiga utgångspunkter för att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället. Att tränga tillbaka våldet och kriminaliteten är en av regeringens huvudprioriteringar. Senast förra veckan presenterades nya insatser, bland annat skärpt straff för knivbrott.
Som en del i det viktiga arbetet med att skapa goda förutsättningar för såväl stora som små företag har regeringen därmed vidtagit ett flertal åtgärder för att förstärka skyddet mot brott som även drabbar handlare.
Stockholm den 16 februari 2022
Karl-Petter Thorwaldsson
Intressenter
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.