Till innehåll på sidan

Bristande boendestöd till våldsutsatta kvinnor

Skriftlig fråga 2016/17:723 av Ewa Thalén Finné (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-25
Överlämnad
2017-01-26
Anmäld
2017-01-27
Svarsdatum
2017-02-01
Sista svarsdatum
2017-02-01
Besvarad
2017-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Våld mot kvinnor är ett utbrett och allvarligt samhällsproblem. Under 2016 anmäldes ca 22 000 misshandelsbrott mot kvinnor i Sverige där gärningspersonen var i en nära relation med offret, och mörkertalet är dessvärre stort. Dessutom dör varje år i genomsnitt ett tiotal kvinnor av dödligt våld.

I dag beräknas drygt 7 000 vuxna och barn bo på skyddade boenden runt om i landet. Enligt lagen ska socialtjänsten hjälpa våldsutsatta kvinnor med långsiktigt stöd och boende. På senare tid har vi dock uppmärksammats på flera fall där det brister och att många kvinnor inte får den hjälp de har rätt till av landets socialtjänster.

Bristerna kan få katastrofala följder och handlar ytterst om liv eller död, när våldsutsatta kvinnor tvingas att flytta hem igen då de inte har fått hjälp med ett boende av kommunen. Många kommuner klarar av sin uppgift, men skrämmande många har fortfarande problem när det gäller att stötta och skydda utsatta kvinnor som utsätts för våld. Boendesituationen för våldsutsatta kvinnor måste därför bli bättre.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag därför fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder för att våldsutsatta kvinnor ska kunna få rätt till det boendestöd de enligt lag har rätt till och i så fall när avses dessa åtgärder att vidtas?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:723 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2017/00505/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:723 av Ewa Thalén Finné (M) Bristande boendestöd till våldsutsatta kvinnor

Ewa Thalén Finné har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder för att våldsutsatta kvinnor ska kunna få rätt till det boendestöd de enligt lag har rätt till och i så fall när avses dessa åtgärder att vidtas?

Varje kommun har det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och hjälp de behöver. Socialnämnen ska särskilt beakta att kvinnor som är eller har varit utsatta för våld eller andra övergrepp av närstående kan vara i behov av stöd och hjälp för att förändra sin situation. Socialnämnden ska kunna erbjuda hjälpinsatser av olika slag på ett mycket tidigt stadium till en kvinna som behöver det. Insatserna måste anpassas till omständigheterna i det särskilda fallet. Boendestöd är ett brett begrepp. Det kan exempelvis handla om hjälp med skyddat boende och hjälp med att söka efter ny bostad. Det är viktigt att socialtjänsten behovsanpassar insatserna för kvinnor som befinner sig i situationen.

Att stoppa mäns våld mot kvinnor är en prioriterad fråga för Sveriges feministiska regering. Därför har regeringen lagt fram en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Den började gälla den 1 januari i år. Inom ramen för strategins åtgärds-program för 2017-2020 avser regeringen att verka för ett utökat och verkningsfullt förebyggande arbete mot våld. Därför har regeringen bland annat ingått en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting för stärkt jämställdhetsarbete med fokus på mäns delaktighet och ansvar.

För att kvalitetsutveckla arbetet mot våld i nära relationer och stödet till våldsutsatta kvinnor och barn har regeringen gett Socialstyrelsen i uppdrag att ge kompetensstöd och fördela utvecklingsmedel 2016-2018 till kommuner, landsting och ideella föreningar som bedriver verksamhet på lokal nivå.

År 2015-2018 finns statsbidrag till lokala ideella kvinno- och tjejjourer. Bidraget ska stödja lokala ideella organisationers verksamhet som riktas till våldsutsatta kvinnor och deras barn samt våldsutsatta flickor.

Som en del i genomförandet av strategin avsätter regeringen 600 miljoner kronor till åtgärdsprogrammet med nya insatser under perioden 2017–2020, utöver de drygt 300 miljoner kronor i utvecklingsmedel till kommuner och landsting.

Stockholm den 1 februari 2017

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.