Brist på utbildningsplatser för tandsköterskor och tandhygienister
Skriftlig fråga 2013/14:489 av Dalman Eek, Cecilia (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-03-13
- Anmäld
- 2014-03-13
- Besvarad
- 2014-03-19
- Svar anmält
- 2014-03-19
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 13 mars
Fråga
2013/14:489 Brist på utbildningsplatser för tandsköterskor och tandhygienister
av Cecilia Dalman Eek (S)
till statsrådet Maria Arnholm (FP)
Inom de närmaste tio åren kommer varannan tandsköterska i Västra Götaland att gå i pension. Det handlar om mellan 90 och 130 tjänster som ska ersättas varje år. Trots det avslog Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH, ansökan om att starta en ny yrkeshögskoleutbildning till tandsköterska i Uddevalla. Oron är nu stor för hur behovet av tandsköterskor och tandhygienister inom tandvården ska mötas.
Situationen är likadan på flera platser i landet eftersom Myndigheten för yrkeshögskolan inte fått tillräckliga medel för att säkra tillgången på utbildat folk i välfärdens yrken.
Jag har följande fråga till statsrådet Arnholm:
Vad avser statsrådet att göra för att säkra att det finns tillräckligt med utbildade tandsköterskor och tandhygienister i hela landet?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:489 besvarad av Statsrådet Maria Arnholm
den 19 mars
Svar på fråga
2013/14:489 Brist på utbildningsplatser för tandsköterskor och tandhygienister
Statsrådet Maria Arnholm
Cecilia Dalman Eek har frågat mig om vad jag avser att göra för att säkra att det finns tillräckligt med utbildade tandsköterskor och tandhygienister i hela landet.
Tandhygienister utbildas inom högskolan. Socialstyrelsens senaste rapport om tillgång och efterfrågan på bl.a. tandhygienister visar att det finns en god tillgång på nyutexaminerade tandhygienister men att efterfrågan på erfarna tandhygienister överstiger tillgången i vissa delar av landet.
Myndigheten för yrkeshögskolan ansvarar för beslut om yrkeshögskoleutbildningar, däribland tandsköterskeutbildningarna. Enligt förordningen om yrkeshögskolan ska myndigheten se till att utbildningarna har en från samhällssynpunkt lämplig regional placering.
Myndigheten har regelbunden kontakt med arbetslivet bl.a. när det gäller behovet av tandsköterskor. Branschen bedömer att det fram till 2019 kommer att finnas en årlig efterfrågan på omkring 600 tandsköterskor. Myndigheten har därför de senaste tre åren kraftigt ökat antalet utbildningsplatser. I just Västra Götalandsregionen ökar antalet utbildningsplatser som avslutas 2014 från 30 platser till 60 platser som avslutas 2016.
2016 beräknas 600 tandsköterskor i hela landet avsluta sin utbildning och det är myndighetens avsikt att hålla den nivån framöver, givet att det finns samma behov och att regering och riksdag föreslår de medel som beräknats i tidigare budgetpropositioner.
I den senaste ansökningsomgången beviljades 9 av 15 ansökningar om att starta tandsköterskeutbildning inom yrkeshögskolan. Om fler hade beviljats bedömer myndigheten att branschens efterfrågan hade överskridits.
Jag vill avslutningsvis påpeka att regeringen i flera omgångar tillfört platser till yrkeshögskolan, bl.a. genom tillfälliga satsningar för att möta en svår arbetsmarknadssituation. Därför beräknas det 2014 finnas 28 000 årsplatser i yrkeshögskolan, en ökning med 10 000 årsplatser jämfört med 2006.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.