Breddad rekrytering till högskolan
Skriftlig fråga 2014/15:675 av Torbjörn Björlund (V)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-06-16
- Överlämnad
- 2015-06-17
- Anmäld
- 2015-06-22
- Svarsdatum
- 2015-06-24
- Sista svarsdatum
- 2015-06-24
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)
Fram till och med 2008 kunde man få tillträde till högre utbildning på fler sätt än genom betyg och högskoleprov. Personer som fyllt 25 år, arbetat minst fyra år och hade kunskaper i kärnämneskurserna svenska och engelska, motsvarande ett fullföljt nationellt program i gymnasieskolan, fick grundläggande behörighet till universitet och högskola enligt den så kallade 25:4-regeln. Personer som hade arbetslivserfarenhet efter fem års arbete på minst halvtid fick lägga till 0,5 poäng till sitt högskoleprov. Sökande med resultat från högskoleprovet i kombination med arbetslivserfarenhet utgjorde en egen urvalsgrupp till universitet och högskolor, den så kallade HA-gruppen.
25:4-regeln och HA-gruppen öppnade vägar för fler att komma in på universitet och högskola. Framför allt rörde det sig om personer från studieovana miljöer – arbetarklass. Det gav människor som av olika anledningar inte fått de högsta betygen på gymnasiet en möjlighet att i vuxen ålder få tillträde till universitet och högskola. Utan 25:4-regeln och HA-gruppen hade dörren till högre utbildning varit stängd för många av dem.
Regeringen har visat intresse för frågan om breddad rekrytering och gett i uppdrag till Universitets- och högskolerådet (UHR) att kartlägga lärosätenas arbete med breddad rekrytering samt lämna rekommendationer om lärosätenas fortsatta arbete. Enligt min mening är detta bra, men inte tillräckligt.
Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga statsrådet:
Avser statsrådet att vidta åtgärder för att se över regelverket för antagning till högskolan i syfte att bredda rekryteringen?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:675 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)
Dnr U2015/03520/UH | ||
Utbildningsdepartementet |
Ministern för högre utbildning och forskning |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:675 av Torbjörn Björlund (V) Breddad rekrytering till högskolan
Torbjörn Björlund har frågat mig om jag avser vidta åtgärder för att se över regelverket för antagning till högskolan i syfte att bredda rekryteringen.
Till att börja med vill jag understryka att frågan om breddad rekrytering till och breddat deltagande i högskolan är ett prioriterat område för regeringen. I ett modernt land som Sverige ska inte traditioner, socio-ekonomisk bakgrund, kön eller funktionsnedsättning vara avgörande för möjligheterna att påbörja eller fullfölja en högskoleutbildning, utan den svenska högskolan ska vara öppen och välkomnande för alla som har förutsättningar att klara högskolestudier. I dag finns tyvärr en snedrekrytering till högskolan beroende på studenternas bakgrund. Det är t.ex. fortfarande dubbelt så vanligt att de som har högskoleutbildade föräldrar går vidare till högre studier än de vars föräldrar har gymnasieutbildning som högsta utbildningsnivå. Det är också fler kvinnor än män som påbörjar en högskoleutbildning. Snedrekryteringen till högskolan innebär att samhället inte utnyttjar sina talanger, samtidigt som efterfrågan på personer med högre utbildning ökar. Som verktyg för att motverka snedrykryteringen har regeringen gett Universitets- och högskolerådet (UHR) i uppgift att kartlägga lärosätenas arbete med breddad rekrytering. I uppdraget ingår att lyfta fram goda exempel och att lämna rekommendationer till lärosätenas fortsatta arbete.
Även om den s.k. 25:4-regeln har tagits bort är det fortfarande möjligt att komma in på högskolan med andra meriter än gymnasiebetyg eller motsvarande. Av 7 kap. 5 och 8 §§ högskoleförordningen (1993:100) framgår bl.a. att en person har grundläggande respektive särskild behörighet om han eller hon genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Den s.k. reella kompetensen bedöms av universitet och högskolor vid antagning. För att kunna konkurrera i urvalet till de utbildningar som har fler sökande än platser krävs dock fortfarande ett meritvärde, som man t.ex. kan få genom att göra högskoleprovet. Vidare har universiteten och högskolorna möjlighet att själva besluta om urvalsgrunder för upp till en tredjedel av platserna. Dessa av högskolan beslutade urvalsgrunder kan bredda rekryteringen till en utbildning så länge urvalsgrunden består av meriter som är relevanta för utbildningen.
Hur reglerna för tillträde till högskoleutbildning är utformade är en viktig aspekt som kan påverka olika gruppers deltagande i högskolan, även om det också finns andra faktorer som påverkar. För att undvika att onödiga hinder ställs upp för människors deltagande i högre utbildning är det viktigt att reglerna är tydliga och överblickbara. Reglerna ska också vara effektiva och rättssäkra för de sökande.
Stockholm den 24 juni 2015
Helene Hellmark Knutsson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.